latinica  ћирилица
21/09/2016 |  09:01 ⇒ 10:46 | Аутор: СРНА

Интерпол: Црвена потјерница за Насером Арнаутом

Интерпол је на захтјев правосудних органа БиХ расписао црвену потјерницу за држављанином БиХ Насером Арнаутом /25/ из Сарајева осумњиченог за тероризам и припадност терористичкој организацији Исламска држава.
Интерпол - Фото: архив
ИнтерполФото: архив

Арнаут је осми држављанин БиХ за којим је Интерпол за мање од годину расписао црвену потјерницу, а сва ова лица осумњичена су да су се борила или се боре за Исламску државу у Сирији и Ираку.

Ова лица осумњичена су и за припадност паравојним формацијама Исламске државе у Сирији, попут Фронта Ал нусра и других, пише Дневни аваз.

Према полицијским и безбједносним подацима, Арнаут, за којим је потјерница објављена јуче на званичној страници Интерпола, највјероватније, је 2013. године отишао преко Турске у Сирију.

Он је током боравка у БиХ и Сарајеву био повезан са вехабијским групама блиским Елвиру Муратовићу и Кемалу Мурићу који су прошле године били ухапшени због наводног планирања терористичког напада у Сарајеву, али су пуштени.

Наводи се и да је Арнаут био чест гост у месџиду на Ступу, који су раније походили Мевлид Јашаревић, осуђен због терористичког напада на Амбасаду САД у Сарајеву, али и Нусрет Имамовић који се налази у Сирији, те Билал Боснић, осуђен на седам година затвора због врбовања држављана БиХ за терористичке активности.

На по годину затвора због ратовања у Сирији осуђени су Фатих Хасановић, Емин Хоџић, Сенад Коштић, Фикрет Хаџић и Мирел Карајић, док су Невад Хушидић, Хусеин Ердић, Мерим Кесеровић и Мидхат Трако осуђени на укупно седам година затвора.

Интерпол је још крајем фебруара расписао потјернице и за Рамом Граховићем /49/ и Ибром Ћуфуровићем /21/ из Велике Кладуше, Едином Печенковићем /53/ из Бихаћа, Јасмином Кесеровићем /21/ из Завидовића и Сулејманом Међановићем /28/ из Градачца, као и за држављанином Саудијске Арабије и БиХ Ахмедом Зухаријем /50/.