latinica  ћирилица
21/09/2016 |  07:25 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Колегијум НСРС: Влада да упути измјене Закона о празницима

Колегијум Народне скупштине Републике Српске затражио је од Владе Српске да у скупштинску процедуру упути приједлог закона о измјенама и допунама Закона о празницима Републике Српске.
Колегијум НС РС - Фото: РТРС
Колегијум НС РСФото: РТРС

То је затражено у склопу разматрања Одлука Уставног суда БиХ о обустави одржавања референдума и преиспитивању одлуке о 9. јануару као Дану републике, изјавио је Недјељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине.

Колегијум је констатовао да је у току провођење одлуке Уставног суда БиХ у овом предмету, те да је Народна скупштина запримила одлуку Суда о привременој мјери о привременом обустављању одржавања републичког референдума.

Чубриловић је нагласио да је у току спровођење одлуке Уставног суда о Дану Републике, на што указује и сама чињеница да је ова правосудна институција прије неколико дана одлучивала о захтјеву Народне скупштине о преиспитивању одлуке Уставног суда.

Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић појаснио је да на Колегијуму није затражена сједница о одржавању референдума, што значи да је референдум у недјељу, као и што је планирано.

Представници Коалиције Домовина, који су били против усвојених закључака Колегијума тражили су досљедно провођење одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике, истрајавајући у томе да је 9. јануар неприхватљив за бошњачки народ.

На данашњој сједници Колегијума усвојен и орјентациони план рада Народне скупштине за период до краја 2016. године, којим је предвиђено да се до краја године одржи најмање пет скупштинских сједница, како би правовремено били усвојени републички буџет, документ Економске политике и низ планираних закона.