latinica  ћирилица
20/09/2016 |  22:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Дрецун: Нико неће моћи силом да избрише РС

Предсједник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је поводом пријетње ратног команданта тзв. Армије БиХ Сефера Халиловића, да такве екстремне изјаве озбиљно нарушавају мукотрпно успостављен мир и суживот у дејтонској БиХ.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

Право српског народа да живи на својој земљи, да буде равноправан са осталим народима у дејтонској БиХ не смије нико да доводи у питање, нити ће било ко моћи да силом избрише Републику Српску, рекао је Дрецун Танјугу.

"Највећи гарант опстанка РС, поред њеног народа, поред Дејтонског споразума је Република Србија која је истовремено и најважнији чиннилац стабилизације цијелог региона", рекао је он.

БиХ је потребна политичка стабилност и просперитет што се не може постићи пријетњама једном ентитету и његовом народу, оцијенио је Дрецун.

"Проблеми се рјешавају преговорима, договором и компромисом а не позивањем на уништење, на рат и разарање. Тога је било и сувише", рекао је он.

Халиловић је, како је навео, "гласноговорник оних који би да доврше започети посао уништења српског народа и Републике Српске, а који се већ мјесецима организују да изазову инциденте који негирају српском народу и РС право на постојање".

Такво понашање је озбиљна пријетња по стабилност, мир и будућност не само српског народа већ и Бошњака и Хрвата, оцијенио је он.

Дрецун сматра да ће мудра политика коју је Република Србија водила ових година, и у овом случају успјети да потпуно избрише могућност дестабилизације не само БиХ, коју би, како каже, неки изгледа жељели тамо, већ и да стабилизује читав регион.

Начелник ратног штаба тзв. Армије БиХ Сефер Халиловић запријетио је нестајањем Републике Српске ако референдум у Српској буде спроведен јер, како тврди, то ће значити "распакивање" Дејтонског мировног споразума и ступање на снагу Устава БиХ.