latinica  ћирилица
20/09/2016 |  21:39 | Аутор: СРНА

"Грађани масовно да изађу на референдум о Дану Републике"

Представници Удружења "Част отаџбине" позвали су грађане да 25. септембра масовно изађу на референдум о Дану Републике.
Представници Удружења "Част отаџбине" - Фото: СРНА
Представници Удружења "Част отаџбине"Фото: СРНА

Позив су упутили генерал Душан Ковачевић, експерт за безбједност Јован Шиповац, командант специјалне јединице Дринског корпуса "Вукови са Дрине" Милан Јоловић "Легенда" и ратни командат Специјалног одреда са Илиџе Бранислав Окука "Црни".

Пензионисани генерал Ковачевић рекао је да референдум није страначко већ питање опстанка Републике Српске и Срба на овим просторима.

Према његовим ријечима, бошњачка интелигенција, судство и институције годинама непрекидно раде на укидању и девастацији Републике Српске, а референдум представља најважнију препреку да се зауставе ти напади.

"Срби у БиХ неће моћи живјети уколико не буде Републике Српске. Један од америчких адвоката из Хага рекао ми је да услов да Срби живе у БиХ јесте да постоји Репубика Српска. Грађани треба да изађу на референдум и потврде да је 9. јануар Дан Републике чиме бранимо себе и право на живот и отаџбину", поручио је Ковачевић.

Шиповац је оцијенио да никад није било више глобалних и регионалних безбједносних изазова.

Он је нагласио да се на регион Балкана рефлектују криза у Украјини, смиривање рата у Сирији, промјене спољнополитичке оријентације Турске, јачање Кине и њеног економског утицаја, као и јачање моћи Русије.

"Смиривањем кризе у Сирији вратиће се исламски ратници - вехабије у мјеста из којих су отишли. Добили налог из Раке или се одлуче да самостално дјелују, они су фактор који може да настави активности на нашем терену", рекао је Шиповац.

Према његовим ријечима, тероризам и мигрантска криза су алати у рукама моћних држава да дестабилизују мале и зависне државе, те их доведе у подређен положај да морају да слушају евроатлантистичку политику.

Јоловић је позвао грађане на јединство у вријеме када се поново чују пријетње ратних команданата такозване Армије БиХ о томе како ће доћи до нестанка Републике Српске чиме се поново жели дестабилизовати регион.

Окука је изразио задовољство што је вечерас у друштву ратних команданата из војске и полиције који су се окупили у удружењу да би били на услузи отаџбини.

"Организујемо трибине да свима покажемо да не треба да се плашимо и да смо своји на своме, те да увијек можемо бити спремни одговорити онима који не желе добро Републици Српској", поручио је Окука.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да му је част бити међу људима који су дали лични допринос за стварање и одбрану Републике Српске, те чути њихово мишљење о значају референдума који је заказан за 25. септембар.

Присутнима је прочитана и порука предсједника Удружења "Част отаџбине" и команданта Херцеговачког корпуса генерала Родољуба Анђића.

Анђић је истакао да хероји, који су дали животе за Републику Српску, не смију бити заборављени, те да референдум представља једини начин одбране достојанства и воље народа.