latinica  ћирилица
20/09/2016 |  21:31 | Аутор: Б92

Револуционарни успјех на пољу квантне телепортације

У револуционарном подухвату у демонстрирању квантне телепортације, два независна тима научника успјела су да пренесу квантну информацију на неколико километара дуж комерцијалних мрежа оптичких влакана.
Квантна телепортација (Фото: Thinkstock) -
Квантна телепортација (Фото: Thinkstock)

Експерименти спроведени у Калгарију (Канада) и Хефеију (Кина), описани су у два различита рада објављена у часопису “Nature Photonics“.

Квантна телепортација први пут је замишљена прије готово двије деценије и заснована је на “испреплетености“ – чудном феномену који је Алберт Ајнштајн називао “чудном активношћу на даљину“.

Када су двије субатомске честице испреплетене, мијењањем квантног стања једне аутоматски се мења квантно стање друге, без обзира на њихову удаљеност.

Користећи то својство, истраживачи из Канаде могли су да пошаљу квантну информацију кроз оптичка влакна на удаљеност од 6,2 километра. Кинески тим, користећи нешто другачију конфигурацију, пренио је информацију на удаљеност од 12,5 километара.

Иако су раније научници успјевали да пренесу квантне информације и на већим раздаљинама, ово је први пут да је експеримент успио користећи постојећу телекомуникациону инфраструктуру, што је кључни корак у примјењивости овог феномена.