latinica  ћирилица
20/09/2016 |  21:19 | Аутор: ТАНЈУГ

УН: Конвој у Сирији нападнут, питање је да ли из ваздуха

Уједињене нације саопштиле су данас да не могу са сигурношћу да кажу да је хуманитарни конвој у Сирији нападнут из ваздуха.

Послије руске и сиријске војске, и америчка војска одбацује одговорност коалиционих снага за евентуални ваздушни удар на конвој.

УН наводе да је хуманитарни конвој вјероватније био мета напада, а не "ваздушних удара" како је раније објављено, преноси Ројтерс.

"Нисмо у позицији да одредимо да ли су то заиста били ваздушни удари. Ми смо у позицији да кажемо да је конвој нападнут", рекао је портпарол УН за хуманитарна питања Јенс Лерке.

Портпарол америчке централне команде пуковник Џон Томас каже да авиони коалиционих снага предвођених САД нису извели ваздушни удар на хуманитарни конвој у Сирији.

"Сигурно није коалиција гађала из ваздуха", рекао је он и навео да напад на конвој "личи на ваздушни удар".

"Једини други субјекти које лете у Сирији су Русија и Сирија", рекао је новинарима Томас, оцјењујући да је примирје у Сирији угрожено због ескалације насиља.

Руске и сиријске снаге негирале су раније данас да су умјешане у ваздушне нападе на конвој, који је превозио хуманитарну помоћ у близини Алепа у Сирији.

У нападу код Алепа, на камионе који су превозили хуманитарну помоћ, погинуло је око 20 цивила, међу којима и један члан особља Црвеног крста, саопштила је раније данас та организација.