latinica  ћирилица
20/09/2016 |  20:50 | Аутор: Агенције

Бивши савјетник ФИФА: Кркић неће играти за Србију

Бивши саветник ФИФА адвокат Хосе Карлос Перес сматра да Бојан Кркић неће добити дозволу да игра за Србију.
Бојан Кркић (Фото:nezavisne.com) -
Бојан Кркић (Фото:nezavisne.com)

Кркићев отац је Србин, мајка Каталонка, а он је 2008. године одиграо 25 минута за Шпанију у квалификацијама за Светско првенство 2010.

Према правилнику ФИФА играч који је наступао за сениорски тим неке земље не може после да игра за неку другу.

Међутим, ту је примјер Тијага Моте који је 2003. наступио за Бразил на Голд купу, додуше "Селесао" је на шампионат Сјеверне и средње Америке послао У23 тим, а осам година касније постао репрезентативац Италије и скупио 30 наступа за "Азуре".

"Мислим да ФИФА неће мијењати правило због захтјева Србије, то би био преседан", рекао је Карлос Перес за шпанске медије.

ФИФА дозволу играчима да промијене репрезентацију даје само у посебним ситуацијама, углавном због геополитичких промјена земаља, као што је био распад Југославије, или у скорије вријеме осамостаљење Косова.

Бивши предсједник ФИФА Сеп Блатер је ово правило најбоље осликао на примјеру Бразилаца 2007. године, истакавши да уколико организација не буде опрезна, на Мундијалима 2014. и 2018. би могли да имамо 16 репрезентација пуних фудбалера рођених у Бразилу.

Селектор Србије Славољуб Муслин је потврдио да Фудбалски савез Србије гледа да ли постоји могућност да Кркић заигра за "Орлове" од новембра.