latinica  ћирилица
20/09/2016 |  19:31 | Аутор: СРНА

У Бриселу демонстрације против ТТИП и ЦЕТА

Неколико хиљада демонстраната окупило се данас испред институција ЕУ као знак протеста због Споразума о слободној трговини Европе са Канадом и САД.
Протести у Бриселу - Фото: Screenshot
Протести у БриселуФото: Screenshot

Демонстрације су организоване након масовних митинга у њемачким градовима током викенда против планираног Трансатлантског трговинског и инвестиционог партнерства са САД /ТТИП/ и Свеобухватног економског и трговинског споразума са Канадом /ЦЕТА/.

Белгијска полиција је саопштила да се око 5.000 људи одазвало на позив у Бриселу и да су веће авеније око зграде Европске комисије углавноим затворене за саобраћај.

"Не желимо ТТИП и ЦЕТА", узвикивали су демонстранти.

Један од демонстраната, пољопривредник Стефан Делон рекао је да ће споразуми представљати шок за пољопривреду и да ће бити велики губитници.

ЕУ и САД почели су преговоре о ТТИП 2013. године с циљем стварања највећег слободног тржишта на свијету са око 850 милиона потрошача.

Међутим, преговори су у застоју усљед бојазни у Европи да би договор могао изазвати смањење стандарда у европском блоку у кључним областима попут здравства и социјалне помоћи.

Нова рунда разговора заказана је за наредни мјесец и амерички предсједник Барак Обама изразио је наду да би могли бити закључени до краја његовог мандата у јануару наредне године.