latinica  ћирилица
20/09/2016 |  19:26 ⇒ 19:33 | Аутор: ТАНЈУГ

НАТО: Никоме не пријетимо, заједно бринемо о миру на Балкану

НАТО никоме не пријети, а генерал Петр Павел говорио је о тензијама у региону које иначе препознају и сви лидери у региону, преноси дописник Танјуга из Брисела одговор неименованог војног званичника НАТО на питање може ли се изјава Павела сматрати пријетњом за Србију.
НАТО алијанса (Фото: Flickr) -
НАТО алијанса (Фото: Flickr)

А на питање да ли је Павел изнио лични став или је то став алијансе, у НАТО-у одговарају да је Павел то изговорио као предсједавајући војног одбора НАТО и констатују да НАТО и све земље у региону блиско и добро сарађују на заједничком циљу - да Западни Балкан буде безбједан и сигуран.

На Павелову изјаву оштро је реаговао српски државни врх.

Премијер Александар Вучић разочаран је изјавом Павела, а предсједник Томислав Николић каже да не зна коме се то жури да звецка оружјем. Он поручује да нашу земљу нико не може да увуче у нешто ако ми то не желимо.

"Не разумем на коју државу је мислио када је рекао да ће у њој да превлада руски утицај и да ће она бити опасна колико је опасан и тероризам. Не знам коме се жури да звецка оружјем у време када је човечанство суочено с много већим изазовима", рекао је председник Николић.

Србија, тврди Николић, никоме не пријети, већ на Балкану неко други непрестано провоцира.

"Што прво не почисте своје двориште? Што нису у Сплиту рекли Хрватима шта треба да раде? Што су се обрушили на друге који нису у НАТО? Ко на Балкану звецка оружјем. Србија? Не! Неко друго непрестано провоцира", поручио је Николић.

Пријетње генерала Павела претходно је оштро критиковао премијер Александар Вучић, који је рекао да га је разочарала изјава генерала Павела.

"Није моје да узвраћам, да кажем да смо већ видјели како је то изгледало 17 година раније и да не би требало да нам пријете, јер ми никоме нисмо пријетили", рекао је Вучић на РТС.

Нагласио је да Србија не жели никакве туче и сукобе, већ да развија своју земљу, а грађанима је поручио да је у стању да одговори много оштрије и на правом мјесту, те да не треба да брину јер имају озбиљно и одговорно руководство.

"Србија не може да се мјери са НАТО, али Србија није и неће бити слаба каква је била и то је наша дужност", нагласио је Вучић.

Предсједавајући Војног одбора НАТО генерал Петр Павел изјавио је раније да је Балкан и даље потенцијални извор ратних сукоба и поручио да Сјеверноатлански савез мора да посједује способност одвраћања противника и одбране својих чланица, као и већу улогу у борби против тероризма.