latinica  ћирилица
20/09/2016 |  19:02 | Аутор: ТАНЈУГ

У Грацу почело суђење Алену Ризвановићу

Пред Кривичним судом у Грацу данас је почело суђење Алену Ризвановићу, који је, крајем јуна прошле године, јурећи својим џипом кроз центар града, усмртио три особе и повриједио више десетина лица.
Оштећени ауто којим је Ризвановић налетио на пјешаке (фото: агенције) -
Оштећени ауто којим је Ризвановић налетио на пјешаке (фото: агенције)

На суђење Ризвановић, који је поријеклом из Босне и Херцеговине, дошао је обучен потпуно у бијело и без браде, коју је имао када је усмртио људе.

Он се није могао препознати у бијелом оделу, бијелој кошуљи и бијелим ципелама, са кратком косом, без браде и са наочарима.

Државни тужилац Рудолф Фаулер описао је, на почетку суђења, догађаје 20.ј уна прошле године, који је трајао свега неколико минута, али је, како је подвукао, за многе људе представљао драматичан рез у њиховим животима.

Он је казао да је Ризвановић јурио са до 80 км/ч кроз улицу Херенгасе, а током те вожње његово возило покосило је бројне људе.

Жена и четворогодишњи дјечак, као и један мушкарац, преминули су на лицу мјеста, док је још једна жртва умрла неколико мјесеци касније усљед отказивања срца.

Други тужилац, Хансјерг Бахер, објаснио је пороти да постоји проблем са различитим психијатријским атестима, од којих два указују да је Ризвановић урачинљив, док један тврди да није урачунљив.

Баер је истакао да на крају треба суд и порота да одлуче о томе да ли је оптужени урачунљив и може ли да одговара за злочин.

Ризвановић је, у првом обаћању, рекао да је био у паници, јер је осјећао да га неко прати.

Наводно је чуо и хице, након чега је побјегао.

"Нисам желио никога да прегазим, само сам хтио да побјегнем, како не бих био упуцан", казао је он.

Такође је рекао и да је његов аутомобил имао техничке дефекте, али је то оповргао један судски вјештак.

Судија Андреас Ром каже да има утисак да је Ризвановић циљано возио ка људима.

Суђење се одвија под великим мјерама безбједности, сви који улазе у судницу се детаљно контролишу, а у суду је забрањено сликање и снимање.

Суђење ће трајати најмање девет дана, током њега ће бити саслушано 130 свједока, међу којима и три психијатра и други вјештаци.