latinica  ћирилица
20/09/2016 |  19:00 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Мјештани села код Градишке жале се на прљаву воду (ВИДЕО)

Мјештани девет поткозарских насеља код Градишке жале се на прљаву воду којом се свакодневно снабдијевају с водовода, који се налази у мјесној заједници Турјак.
Вода у насељима код Градишке - Фото: РТРС
Вода у насељима код ГрадишкеФото: РТРС

Кажу да Водовод Градишка, као и сама општина ништа не чине када је у питању хигијена воде којом се користе. Из Водовода Градишка тврде да је вода у овим мјестима исправна. 

Вода намијењена за пиће и личну хигијену постаје неупотребљива посебно у кишним периодима, када замути, кажу мјештани МЗ Јурковица. Домаћинство Драге Михаљчића има седам особа, међу којима је и петоро дјеце. Тврди да је због лошег квалитета воде било и зараза.

Од 2008. до 2015. године Водовод у мјесној зајендици Турјак припадао је мјештанима, с Миканом Поповићем на челу, бившим директором овог предузећа.

Међутим, због економске ситуације, која је отежавала рад овог предузећа, мјештани одлучују да Водовод предају у надлежност градишког Водовода. То је и урађено у августу прошле године, али обећани радови на Водоводу, како кажу, нису завршени до краја.

И поред свега, директор Водовода Градишка тврди да је вода исправна.

- Наши налази говоре о исправности воде, и по стандарду вршимо узроковање и нема никаквих проблема, каже Радомир Шмитран, директор Водовода Градишка.

Водовод Градишка је довео воду до двије и по хиљада мјештана у 9 мјесних заједница, од водоизворишта у Жеравици до најудаљенијег села Горње Јурковице, али како корисници воде кажу није све урађено по договору, јер је ово предузеће требало да заштити водоградилиште од површинских вода, што није учињено.

Сљедећи корак мјештана, уколико се ова ситуација не ријеши у наредних неколико дана, како кажу јесте позивање Републичког инспектората за воду.