latinica  ћирилица
20/09/2016 |  18:33 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

ПИК: Русија се није придружила изјави амбасадора ПИК-а

Руска Федерација се није придружила данашњој изјави амбасадора Управног одбора Савјета за спровођење мира поводом одлуке Уставног суда БиХ од 17. септембра, саопштено је из ОХР-а.
Сарајево - ПИК састанак (архива) - Фото: СРНА
Сарајево - ПИК састанак (архива)Фото: СРНА

"Уставом БиХ је дефинисано да је БиХ демократска држава која функционише на темељима владавине права. Ниједна институција нити орган власти у БиХ не могу дјеловати изван уставног поретка", наводи се у заједничкој изјави амбасадора.

Одлуке Уставног суда БиХ морају се поштовати, истичу амбасадори у изјави и напомињу да су овлаштења Суда јасно дефинисане Анексом четири Дејтонског мировног споразума, који Суду даје јурисдикцију за рјешавање спорова између различитих нивоа власти.

Амбасадори Управног одбора ПИК-а напомињу да је 17. септембра Уставни суд БиХ одлучио суспендовати Одлуку о референдуму коју је донијела Народна скупштина Републике Српске, до доношења одлуке Суда о њеној уставности.

"Према томе, не постоји правни основ за одржавање ентитетског референдума у Републици Српској 25. септембра. Још једном позивамо органе власти Републике Српске да не одрже референдум", наводи се у изјави амбасадора ПИК-а од које се оградила Руска Федерација.

Амбасадори Управног одбора ПИК-а понављају да ниједан референдум не може промијенити коначну и обавезујућу природу одлука Уставног суда БиХ.

"Одлука Уставног суда БиХ у потпуности остаје на снази и мора се поштовати. Политички директори Управног одбора ПИК-а су у више наврата наглашавали, укључујући и изјаве из јуна 2016. године и децембра 2015. године, `да је Уставни суд БиХ саставни дио Анекса 4 Општег оквирног споразума за мир, и има кључни значај за његово спровођење`", истиче се у заједничкој изјави.

Амбасадори Управног одбора ПИК-а изразили су пуну подршку Уставном суду БиХ и релевантним институцијама у настојању да се омогући поштовање одлуке Суда.

У изјави амбасадори позивају на рјешавање питања јавних празника путем политичког дијалога и на што скорије усвајање одговарајућих законских измјена с циљем спровођења одлуке Суда из новембра 2015. године.

Управни одбор ПИК-а позвао је још једном све стране да се уздрже од исхитрених потеза и реторике која заговара подјеле.

"Управни одбор оштро осуђује све изјаве које подривају стабилност и безбједност или оспоравају територијални интегритет БиХ. Република Српска ће остати саставни и есенцијални дио суверене државе БиХ, у складу са Општим оквирним споразумом за мир. Управни одбор ПИК-а понавља да неће бити прекрајања мапе БиХ", наводи се у заједичкој изјави амбасдора.

Амбасадори Управног одбора ПИК-а апеловали су да се политички лидери на свим странама окрену рјешавању економских и социјалних изазова са којима се сусрећу грађани БиХ, а који су од кључне важности за стабилност земље и њену европску будућност.

Управо то су питања која су од животне важности за земљу и њене грађане, додаје се у изјави амбасадора ПИК-а од које се оградила Русија.