latinica  ћирилица
20/09/2016 |  18:22 | Аутор: СРНА

Влада: У Добој уложено 500 милиона КМ

Влада Републике Српске, по различитим основама, од 2006. године до сада на територији Добоја уложила је око 467 милиона КМ, а посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке пласирано је још 33,7 милиона КМ, речено је Срни у Влади Републике Српске.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Најзначајнија улагања на подручју ове локалне заједнице су улагања у областима пољопривреде, здравства и школства, а посебно у путну инфраструктуру.

"С обзиром на то да је путна инфраструктура окосница привредног развоја сваке општине, посебно треба нагласити значај новоизграђеног ауто-пута '9.јануар', који пролази кроз пет општина Српске. Ова 'жила куцавица' даје велике могућности за развој и сигурно ће утицати на привредни раст и добојске регије", кажу у Влади Српске.

Дионица ауто-пута од Добоја до Прњавора финансирана је кредитом Европске банке за обнову и развој у укупном износу од 185 милиона евра и представља један од стратешких пројеката Владе Српске.

Влада у локалним заједницама финансира изградњу и магистралних, регионалних, као и локалних путних праваца, а на подручју града Добоја за путну инфраструктуру издвојено је укупно 23 милиона КМ.

Овим средствима рехабилитована је дионица регионалног пута Станари-Руданка, дужине 14,91 километра, у вриједности 3,7 милиона КМ, а планиран је и наставка радова на изградњи раскрснице на укрштању магистралног и регионалног пута у насаљу Руданка.

Из Економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске за ову локалну заједницу одобрено је 6,5 милиона КМ, од чега, између осталог, за реконструкцију Окружног суда 1,6 милиона КМ, за адаптацију и доградњу Окружног затвора милион марака, те 800.000 КМ за изградњу канализационе мреже у насељу Буковица.

Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, у сарадњи са Борачком организацијом у Добоју реализовали су многе пројекте у укупном износу од 20 милиона КМ.

У Влади истичу да је најзначајније стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида, за шта је издвојено 11,4 милиона КМ и збринуте су 648 породице, од чега изградњом станова 346, а неповратним новчаним средствима 302 породице.

За запошљавање око хиљаду људи од 2007. до 2016. године утрошено је око три милиона КМ, а кроз програм социјалног збрињавање радника збринуто је око 1.522 радника у 11 предузећа, за шта је утрошено 5,4 милиона КМ.

Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида, у Добоју је запослено 49 особа са инвалидитетом, за шта је издвојен око 116.000 КМ.

Добоју је, као једној од локалних заједница у Републици Српској коју су погодиле катастрофалне поплаве, из Фонда солидарности уплаћено око 19 милиона КМ, кроз платне картице - ваучере 14 милиона КМ за око 2.900 поплављених домаћинстава, те милион марака поплављеним пољопривредницима у Добоју.

Реализовано је и пет пројеката по наредбама Републичког штаба за ванредне ситуације у укупном износу од 2,8 милиона КМ, а односе се, између осталог, на изградњу насипа и регулацију водотока.

Влада Републике Српске уложила је значајна средства, 18 милиона КМ, и у област здравства, од чега око 11 милиона КМ за набавку савремене медицинске опреме и санацију болнице у Добоју, те 5,6 милиона КМ за изградњу и опремање Центра за хемодијализу.

Када је ријеч о пољопривреди, у ову локалну заједницу у периоду од 2007. до 2015. године, кроз различите пројекте, уложено је око 15 милиона, од чега је 700.000 КМ издвојено за јединицу за координацију пројеката, а за подстицај развоју пољопривреде и села 14,2 милиона КМ.

Добоју је, као и осталим локалним заједницама у Српској, пружена буџетска подршка за развој привреде, па је за подстицај извозу и друге пројекте обезбијеђено 3,4 милиона, од чега 1,6 милиона КМ субвенција електричне енергије социјалним категоријама.

Такође, из републичког буџета, кроз пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка, алтернативног смјештаја и слично, обезбијеђено је 7,9 милиона КМ.

Кроз пројекте за омладину и спорт до сада је у ову локалну заједницу уложено око 1,2 милиона КМ, речено је у Влади Српске.

Према подацима Владе, у област просвјете, по различитим основама, до сада у град Добој уложено више од 6,7 милиона КМ.

Средствима Развојног програма, између осталог, изграђена је нова подручна школа "Кожухе" вриједности 180.000 КМ, док је за санацију и опремање Основне школе "Озрен", Пакленица Доња, уложено 200.000 КМ.

Из републичког буџета издвојено је 600.000 КМ за набавку опреме, реконструкцију и изградњу школских објеката.

За набавку рачунара и увођење информационих система издвојено је 1.300.000 КМ, док је средствима аустријског кредита за Саобраћајни факултет Добој, обезбијеђено 4,3 милиона КМ.