latinica  ћирилица
20/09/2016 |  18:12 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Настављено суђење Нинковићу, Паравцу и осталим (ВИДЕО)

Свједочењем ратног директора добојског радија и бившег потпредсједнка СДС у Добоју, Миленка Глигорића, у Суду БиХ настављено је суђење Милану Нинковићу, Бориславу Паравцу, Андрији Бјелошевићу и Милану Савићу.
Суђење Нинковићу, Паравцу и осталима - Фото: РТРС
Суђење Нинковићу, Паравцу и осталимаФото: РТРС

Глигорића је и данас унакрсно испитивао првооптужени Милан Нинковић. Иако је планирано, Глигорић данас није завршио свједочење. Током унакрсног испитивања свједока, првооптуженом Милану Нинковићу је позлило.

Предсједавајући судског вијећа Даворин Јукић прекинуо је суђење. 

Првооптужени Милан Нинковић наставио је унакрсно испитивање свједока тужилаштва, ратног директора добојског радија и бившег потпредсједника добојског СДС-а, Миленка Глигорића. Нинковић је оспоравао Глигорићев исказ о дешавањима у Добоју 1991. и 1992. године. Ипак, већ након прве паузе Никовићу се погоршало здравствено стање.

Суђење је прекинуто. Раније је Никовић ипак успио да свједока пита, након побједе СДС на изборима 1991, ко су најутицајнији кадрови и кандидати те странке за начелника ЦСБ Добој?

Није први пут да се у овом процесу помиње Обрен Петровић, актуелни градоначелник Добоја. Петровић дио предратног, ратног и поратног руководства добојског СДС у записнику са саслушања, који смо раније објавили оптужио је тадашње функционере СДС Милана Нинковића, Андрију Бјелошевића, Борислава Паравца и Милана Савића. Страначким колегама на душу је ставио, насилно преузимање власти, протјеривање Муслимана и Хрвата, силовања, мучења и убиства.


У вези с питањем да ли ми је познато да су на подручју Добоја у периоду након преузимања власти злостављани цивили и вршена друга кривична дјела, изјашњавам се да ми је то познато, а то се радило уз допуштење и прећутну сагласност људи на руководећим позицијама. Познато ми је да су једну жену на Усори у близини насеља Вила силовали припадници Мартићеве јединице. Овај догађај пријављен је у СЈБ Добој. Против починилаца нису предузимане никакве озбиљније активности у циљу њиховог процесуирања.

У наставку суђења 4. октобра, Глигорић би коначно требало да заврши свједочење. Тужилаштво припрема свједочења укупно 214 лица, међу њима и ранијег и садашњег функционера СДС-а и актуелног добојског градоначелника, Обрена Петровића.