latinica  ћирилица
20/09/2016 |  18:07 ⇒ 21:04 | Аутор: Агенције

Посљедњи Обамин говор у УН: ИД је безумна средњовјековна пријетња (ВИДЕО)

Амерички предсједник Барак Обама упозорио је да су снаге глобализације показале "велике линије расцјепа" широм свијета и позвао на "корекцију курса" како би се обезбиједило да се државе и народи не повуку у још оштрије подијељен свијет.

"У циљу напретка, морамо да признамо да постојећи пут ка глобалној интеграцији захтијева корекцију курса", рекао је Обама.

Он је у свом посљедњем говору као председник САД у Генералној скупштини УН изразио жаљење што је свијет постао безбједнији и просперитетнији у исто вријеме када се неке државе боре са разорном избјегличком кризом, тероризмом и сломом реда на Блиском истоку.

Исламску државу окарактерисао је као "безумну средњовјековну пријетњу", и нагласио да у Сирији не постоји "ултимативна војна побједа коју треба добити".

Истакао је да је владање постало теже док људи губе вјеру у јавне инситуције, а напетости међу државама све брже измичу контроли, преноси АП.

"То је парадокс који дефинише свијет данас. Морамо да идемо унапред, а не уназад", поручио је Обама.

Предсједник САД је искористио посљедње појављивање пред УН како би, како тврди, указао на то како је његово руководство свијет усмјерило у бољем правцу у посљедњих осам година.

У срцу тог приступа је идеја да се највећи сукоби најбоље рјешавају када нације сарађују, а не када дјелују појединачно, рекао је Обама.

У, како наводи АП, суптилном освртању на републиканског кандидата за његовог насљедника Доналда Трампа, Обама је изразио жаљење како су терористичке мреже прошириле своју идеологију на друштвеним мрежама, подстакавши бијес ка "невиним имигрантима и муслиманима".

Као кључне примјере напретка у дјеловању његове администрације навео је Кубу и Мјанмар, као и глобалну сарадњу за смањење емисија, које доводе до глобалног загријевања.

Обама: Русија силом покушава да поврати изгубљену славу

Амерички предсједник Барак Обама оптужио је Русију да покушава да силом поврати моћ, у тренутку када Москва, како наводи АФП, војно учествује у Сирији и Украјини.

„У свијету, који је иза себе оставио доба царства, видимо Русију како покушава силом да поврати изгубљену славу”, рекао је Обама у Генералној скупштини УН.

Према оцјени америчке агенције АП, жестока дебата о Русији показује колико је мало напретка постигнуто у помирењу различитих интереса између двије силе, што је довело до тога да криза у Сирији и даље траје.

Обама је изнио своје критике на рачун Русије док је представљао „дијагнозу свјетских болести”.

Његове дугогодишње разлике са руским предсједником Владимиром Путином око Украјине прате интензивна неслагања око будућности Сирије, као и низ неуспјелих покушаја Москве и Вашингтона да заједно ријеше грађански рат у тој земљи.

Прије годину дана, подсјећа АП, Обама је стајао на истом мјесту позивајући на одлазак с власти сиријског предсједника Башара Ал-Асада, док је, с друге стране, руски предсједник Владимир Путин упозорио да би била грешка напустити Асада.

У години која је услиједила, утицај Москве у сукобима у Сирији се значајно повећао, а руска војна интервенција помогла је у јачању Асадовог положаја – преноси Танјуг.

Обама: Дипломатија једини начин за рјешавање сукоба у Сирији

Амерички предсједник Барак Обама поручио је да је дипломатија једини начин да се окончају „брутални петогодишњи сукоби у Сирији”.

„Нема коначне војне побједе, мораћемо да наставимо тежак дипломатски рад у циљу заустављања насиља и достављања помоћи онима којима је то потребно”, рекао је Обама у Уједињеним нацијама, преноси АФП.

Амерички државни секретар Џон Кери раније данас је рекао да прекид ватре у Сирији „није мртав”, и поред наставка борби у тој земљи.

„Прекид ватре није мртав”, рекао је Кери у кратком обраћању новинарима након састанка Међуародне групе са подршку Сирији, који ће се наставити у петак.

Изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура рекао је да још има наде за нови прекид ватре, али и да су се учесници састанка сагласили да је угрожен.

Шеф британске дипломатије Борис Џонсон изјавио је да је превладало расположење да не треба дићи руке.

Француски министар спољних послова Жан-Марк Еро рекао је да је састанак био напет, али да би друге земље требало да помогну да Москва и Вашингтон превазиђу разлике.

„Био је то драматичан састанак, расположење је било тешко. Има ли наде - још не могу да одговорим, али треба да учинимо све што можемо”, навео је он.

Еро сматра да је америчко-руски преговарачки оквир достигао своје границе и каже да Американци и Руси не могу сами.