latinica  ћирилица
20/09/2016 |  17:35 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Сједић-Финци и даље услов за европски пут БиХ

Савјет ЕУ данас је дао "зелено свјетло" Европској комисији за израду мишљења о кандидатури БиХ за чланство ЕУ, с тим да се притом посебна пажња посвети спровођењу пресуде Сејдић-Финци, а предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић каже да ће то питање бити ријешено до добијања кандидатског статуса БиХ.

Одлука Европског суда за људска права у случају Сједић-Финци је обавеза БиХ од прије пар година, рекао је Звиздић новинарима у Бриселу устврдивши да у БиХ та обавеза није заборављена.

"Нисмо је заборавили ни занемарили, активно радимо и сигурно ћемо имплементирати ту пресуду пре коначног добијања кандидатског статуса“, изјавио је Звиздић.

Спровођење те пресуда обезбиједило би право припадницима националних мањина у БиХ да могу да се кандидују за чланове Предсједништва и Дом народа.

Пресуда Европског суда за људска права из 2009. подразумијева да БиХ мора да промијени Устав и изборно законодавство како би се припадницима националних мањина, односно особама које не припадају ни једном од три конститутивна народа, омогућило да се надмећу за положај члана Предсједништва Босне и Херцеговине и избор у Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговина.

ЕУ већ дуго инсистира на спровођењу те пресуде као једном од првих услова које БиХ мора да испуни да би могла да поднесе вјеродостојан захтјев за чланство, али након низа неуспјешних покушаја да се то тешко питање ријеши, то је остављено за каснију фазу на путу БиХ према ЕУ-у.