latinica  ћирилица
20/09/2016 |  17:32 | Аутор: СРНА

Сњежани Мулић Софтић награда "Срђан Алексић"

Сњежана Мулић Софтић, новинарки Ал џазире Балкан из Сарајева, овогодишњи је добитник новинарске награде "Срђан Алексић" која се додјељује за професионално и континуирано извјештавање о маргинализованим и рањивим групама у БиХ, те за развој друштвено одговорног новинарства.
Сњежана Мулић Софтић (фото: balkans.aljazeera.net) -
Сњежана Мулић Софтић (фото: balkans.aljazeera.net)

Одлуком петочланог жирија друга награда припала је новинарки Вањи Стокић са портала "Етрафика" из Бањалуке, а трећа новинарки телевизије Н1 Анђелки Марковић.

Награде дођељује Мрежа за изградњу мира уз подршку УСАИД-овог пројекта ПРО-Будућност, који проводи хуманитарна организација Католичка помоћ /Catholic Relief Services - CRS/ са партнерима.

Ове године на конкурс за додјелу награда пристигло је укупуно 13 приједлога невладиних организација, које су номиновале новинаре и емисије за које су оцијенили да промовишу професионално извјештавање и доприносе афирмацији друштвено одговорног новинарства у БиХ.

Новинарску награду "Срђан Алексић" установиле су 2010. године невладине организације Хелсиншки парламент грађана Бањалука, Фондација Цуре из Сарајева и Удружење младих новинара Републике Српске, а награда је 2013. године постала дио Мреже за изградњу мира БиХ.

Свечаност дођеле награде "Срђан Алексић", која се дођељују по шести пут, биће одржана сутра, 21. септембра, на Међународни дан мира, у Хрватском дому херцег Стјепана Косаче у Мостару са почетком у 19.00 часова.