latinica  ћирилица
20/09/2016 |  17:07 ⇒ 21/09/2016 | 09:51 | Аутор: РТРС

Ко звецка оружјем у БиХ? Сефер Халиловић пријети ратом ако Српска одржи референдум (ВИДЕО)

Нове пријетње и то сукобима, због референдума о Дану Републике Српске. Упутио их је некадашњи начелник ратног штаба тзв. Армије БиХ Сефер Халиловић.
Сефер Халиловић                (Фото:nezavisne.com) -
Сефер Халиловић (Фото:nezavisne.com)

Запријетио је нестајањем Републике Српске, ако референдум буде спроведен и истакао да се Република Српска у евентуалном сукобу може одржати највише 10 до 15 дана.

Београдски медији пренијели су забринутост премијера Србије Александра Вучића, који се налази у посјети САД-у. Одмах је реаговао и српски шеф дипломатије Ивица Дачић. 

Српски медији пишу да је могућ ранији повратак премијера Србије из Сједињених Америчких Држава због најновијих пријетњи изречених Републици Српској од стране бившег генерала такозване Армије БиХ Сефера Халиловића.

Повод за ова страховања је пријетња сукобом и уништењем Републике Српске ако референдум о Дану Републике Српске буде спроведен. Халиловић каже да ће то значити „распакивање Дејтонског споразума и ступање старог Устава БиХ на снагу”.

Република Српска у евентуалном сукобу може одржати највише 10 до 15 дана. И на једној и на другој страни има довољно људи спремних да ратују, рекао је Халиловић.

Предсједник Српске Милорад Додик оцјењује да су Халиловићеве пријетње још једна у низу ратнохушкачких изјава пропалог генерала, који није био добар ни Бошњацима.

Халиловић је празна мјешина која пуца у празно! Републику Српску нико не може да уништи, нити ће нам је неко отети. Зато не треба давати значаја таквим небулозним изјавама некаквог Халиловића, нагласио је Додик.

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач каже да Халиловић живи у прошлости и да Српска има чиме одговори.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истиче да Халиловић говори оно што Бакир Изетбеговић мисли. Каже да је ријеч о до сада највећој пријетњи миру и позива међународну заједницу да реагује. Шеф српске дипломатије указао је како је "свима јасно да је референдум само изговор, а да иза свега стоји намјера да се ратом уништи Република Српска".

Да су хтјели компромис, Уставни суд је могао да промијени бар један зарез у својој одлуци. Али, њима није био важан компромис, већ изговор за ратне намјере и планове, за шта се муслимани у БиХ очигледно спремају, истакао је Дачић.

Дачић поручује да Србија несумњиво жели мир и учиниће све да се сачува стабилност, али да сигурно неће дозволити војни напад и уништење Републике Српске.