latinica  ћирилица
20/09/2016 |  16:52 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Свјетска банка уложила 1,1 милијарду КМ у Српску (ВИДЕО)

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је, након састанка са представницима Свјетске банке у Источном Сарајеву, да је ова финансијска институција до сада у Републици Српској уложила 1,1 милијарду КМ.
Касиповић и Тегелтија са представницима СБ - Фото: РТРС
Касиповић и Тегелтија са представницима СБФото: РТРС

"Свјесни свих пројеката који су овдје реализовани и очекујемо да наставимо успјешну сарадњу и у будућем временском периоду. У овом тренутку у Српској се реализује седам различитих пројеката Свјетске банке, а у одређеним припремама је још седам пројеката", рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, за реализацију не постоји никакав застој, а код већине пројеката њихово затварање се очекује до краја 2017.године и у првој половини 2018.

"Постоји неколико важних пројеката који су у завршној фази преговора, пројекат запошлљавања, ДПЛ 2 и још неки. Потешкоћа је то што нема правилника о лијековима који није усвојио Савјет министара БиХ, а то је препрека да бисмо потписали са Свјетском банком пројекат ДПЛ 2 који је буџетска подршка Свјетске банке", рекао је Тегелтија, који је данас у Источном Сарајеву заједно са потпредсједник Владе Републике Српске Антоном Касиповићем разговарао са представницима Свјетске банке и делегацијом Међународне финансијске корпорације о обиљежавању 20 година сарадње Свјетске банке и Републике Српске.

"Једно је још питање које може угрозити аранжман са ММФ-ом које је такође у надлежности инстититуција БиХ, а то је Закон о акцизама", навео је Тегелтија.

Представници Свјетске банке су обећали да ће уложити додатне напоре како би Савјет министара БиХ испунио своју обавезу у вези са правилником о лијековима која је дефинисана Реформском агендом.

У делегацији Свјетске банке, коју су предводили потпредсједник ове међународне финансијске институције за Европу и централну Азију Кирил Милер, били су и директор Свјетске банке за западни Балкан Елен Голдштајн и шеф канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Татјана Проскурјакова.