latinica  ћирилица
20/09/2016 |  16:43 | Аутор: СРНА

Деђански: Ратнохушкачка реторика против легитимних интереса Срба

Ратнохушкачка реторика бошњачких политичара има циљ да дезавуише сваки покушај Срба да покажу да Република Српска јесте држава и да има права, и по Дејтонском мировном споразуму и она изборена током рата, истиче предсједник Центра за развој међународне сарадње из Београда Стевица Деђански.
Стевица Деђански -
Стевица Деђански

"Задовољан сам што представници Срба у Српској и у Србији то добро препознају и не реагују на исти начин као што то Бошњаци чине. Срби нон-стоп позивају на мир и само наводе да бране своја права и интересе", наводи Деђански.

Он брине да би се ствари, ипак, могле закомпликовати ако друга страна не престане са ратнохушкачом реториком, али се нада да ће послије референдума и избора све то спласнути.

Деђански напомиње да српски званичници никада не користе ратнохушкачу реторику, и то не само у односима са БиХ, него и у односима са Хрватском и њиховим лидерима.

"Када би српски званичници говорили на начин на који говоре бошњачки - цијела међународна јавност би то осудила", наводи он.

Деђански указује да је "врло лицемерно и врло ружно када новинари и представници из невладиног сектора кажу да се то `свађају две стране`".

"Није истина. Српска страна, у принципу, никад не почиње прва, него увек само одреагује, и то на много блажи начин од онога на који је нападнута и само указује на своја права која има по међународним стандардима, бранећи своје интересе", истиче Деђански.