latinica  ћирилица
20/09/2016 |  16:38 ⇒ 21/09/2016 | 07:33 | Аутор: РТРС

Нема компромиса док стране судије и Бошњаци креирају судбину Српске (ВИДЕО)

Кабинет предсједника Народне скупштине примио је Одлуку Уставног суда БиХ о привременој мјери забране одржавања референдума и одбијању захтјева парламента Српске о преиспитивању раније одлуке суда о Дану Републике.
Референдум у Републици Српској (Илустрација: РТРС) -
Референдум у Републици Српској (Илустрација: РТРС)

Предсједник Парламента Недељко Чубриловић заказао је за сриједу, 21. септембра, сједницу Колегијума, на којој ће бити разматрана информација у вези са одлукама Уставног суда БиХ.

Ниједна одлука, па ни Уставног суда, неће спријечити Републику Српску, да за четири дана, одбрани право на свој рођендан и своје постојање. Предсједник Републике Милорад Додик, за нашу Телевизију, поручио је да компромиса и дијалога нема све док стране и бошњачке судије, прегласавањем кроје судбину нашем народу. 

Лошу навику мијешања у унутрашња питања БиХ, амбасадори западних земаља морају мијењати, рекао је предсједник Републике.

Све док у појединим амбасадама саопштења пишу бошњачки портпароли, истиче, нема дијалога. Додик за нашу Телевизију открива и шта је рекао западним амбасадорима у Бањалуци прије 12 дана, када су одмор након састанка с предсједником потражили испод липе.



- Ја сам рекао добар дан.Хвала вам што сте овдје. Знам да сте дошли да ме увјеравате да одустанем од референдума. Референдум ће бити проведен 25.септембра. Онда су они почели о дијалогу. Ком дијалогу, нема дијалога, нагласио је предсједник Српске .

Одмакните се странци, пустите да се договарамо, поручио је и Небојша Радмановић који је осам година провео у Предсједништву БиХ. Упитао је: како могу Мађари због квота за мигранте спровести референдум, а ми не можемо.

- Велики број амбасадора који сједње у ПИК-у својој земљи не би смио ни да сања да забрани референдум. Сарајево сања да се казни Милорад Додик, истакао је Радмановић.

Оцјењује, да због референдума у Српској, то исто Сарајево пласира причу о наводном рату.

Не може бити рата. Изетбеговић плаши свој народ, додао је Радмановић.

Да је безбједносна ситуација у БиХ погоршана, посебно због реторике из Сарајева која подсјећа на ратни период, оцијенио је и српски члан Предсјендиштва БиХ Младен Иванић. Не искључује да тренутно политичко инаћење може произвести озбиљне проблеме које не треба потцјењивати.

- То ничему не служи и ово је покушај насилног дисциплиновања једног народа у БиХ, а то никада није довело до доброг резултата. Не могу да схватим да се од једне теме направио кључни политички догађај, истиче Иванић. 

Умјесто да исправи грешку коју је направио усвајањем апелације Бакира Изетбеговића, Уставни суд БиХ, својим највновијим одлукама долива уље на ватру и продубљује политичку кризу у БиХ, наводи се у саопштењу Предсједништва СДС-а. Поновљен је и ранији став њиховог предсједника да је политичка криза у БиХ посљедица неодговорних политика, прије свега Изетбеговића и Додика.

- Не састајем се ја с Изетбеговићем. Босић га види сваки дан, истакао је Додик.

Додик сутра путује у Москву, гдје га, наредног дана очекује сусрет с Владимиром Путином. Поновио је да у Кремљ не иде по подршку референдуму, јер га је Српска већ давно добила.

Политику немијешања Србије, поновила је потпредсједница Владе Србије Зорана Михајловић.

- Очекујем РС која ће увијек бранити себе, добро се развијати, бити економски повезана са Србијом. Људи знају да је Србија увијек ту за њих, истакла је Михајловићева. 

- Прославићемо референдум и добар резултат као побједу Србије на свјетком првенству, нагласио је предсједник Српске.