latinica  ћирилица
20/09/2016 |  16:37 ⇒ 21/09/2016 | 07:39 | Аутор: СРНА

Шаровић-Недимовић: БиХ од сутра укида забрану увоза говеђег меса из Србије

БиХ од сутра укида забрану увоза говеђег меса и месних прерађевина и млијека из Србије, саопштио је у Београду министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, након састанка са министром пољопривреде Србије Браниславом Недимовићем.
Састанак - Мирко Шаровић и Бранислав Недимовић - Фото: СРНА
Састанак - Мирко Шаровић и Бранислав НедимовићФото: СРНА

Шаровић је, након потписивања Меморандума о техничкој сарадњи два министарства, рекао на конференцији за новинаре да је укидање ове блокаде веома важно за пољопривредни сектор, како у БиХ, тако и у Србији.

Он је навео да ће ових дана бити усаглашено и питање увоза у БиХ живе стоке из Србије, те додао да треба да буду задовољни и перадари у БиХ, јер је усаглашено и питање уклањања баријера за извоз пилећег меса у Србију, као и пивари и уљари, с обзиром да БиХ више неће имати проблема са увозом сунцокрета из Србије.

Шаровић је рекао да је БиХ већ кренула са изградњом модерног граничног прелаза у Вардишту код Вишеграда, који ће заједно са будућим прелазом на мосту код Братунца, који се гради, унаприједити живот с обје стране Дрине и на којима ће бити фитосанитарни надзор.

Он је напоменуо да БиХ има дефицит у робној размјени са Србијом и да треба радити на томе да се он смањи, те да БиХ треба учинити све да што више отвори тржиште Србије, али и да се отвори тржиште БиХ. "Не би било фер да кажемо да Србија треба смањити извоз у БиХ", рекао је Шаровић.

Када је ријеч о финансирању градње моста Братунац-Љубовија, Шаровић је истакао да су непотребне било какве спекулације у вези са тим пројектом, те подсјетио да ће Србија изградити мост и уложити неколико милиона евра, док ће Савјет министара БиХ уложити пет милиона за изградњу заједничких граничних прелаза, а Влада Републике Српске даће милион евра за приступне путеве.

"Зато нема потребе да било ко шта оспорава и дијели пацке и доводи у питање један позитиван примјер. Можда је проблем што Влада Србије напредује брже у изградњи моста него што је предвиђено уговором, али увјерен сам да ће Савјет министара БиХ и Влада Републике Српске до краја 2017. године направити граничне прелазе и прилазне саобраћајнице", рекао је Шаровић.

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић потврдио је да од сутра више неће бити проблема са извозом говеђег меса из Србије у БиХ, истакавши да је тржиште Србије потпуно отворено када је ријеч о сјемену сунцокрета, те да је то примјер квалитетне економске сарадње.

Он је додао и да је разговарано и о извозу из БиХ у Србију, али и о усаглашавању процедура.

Недимовић је рекао да је потписани меморандум наставак праксе добре сарадње између двије земље у погледу развоја пољопривреде и тржишта пољопривредних производа, те подсјетио да је БиХ за Србију највећи партнеру у Цефта споразуму.

Он је навео да ће Србија само у области пољопривреде достићи извоз у БиХ у вриједности од 400 милиона евра и да ће суфицит бити већи од 350 милиона евра.

"Гледали смо у будућност да роба несметано може да пролази", рекао је Недимовић, наводећи да ће и нови мост код Братунца омогућити нове канале за размјену робе и да ће се Србија трудити да тржишта у њеном сусједству буду што отворенија и да се укину баријере за несметан проток роба из Србије.

Недимовић је рекао да је на састанку са Шаровићем покренута и иницијатива о квалитетном управљању сливом Дрине, коју ће Србија и БиХ заједно упутити Црној Гори, јер је заједничка координација управљања тим током важна за животну средину и евентуалне ванредне ситуације.

Када је ријеч о продаји пољопривредног земљишта Србије од 1. септембра 2017. године, што се тражи Споразумом о стабилизацији и придруживању са ЕУ, Недимовић је нагласио да ће Србија водити, прије свега, рачуна о интересу својих грађана, примијенити искуства других земаља и да се не треба плашити тог датума.