latinica  ћирилица
20/09/2016 |  16:22 | Аутор: Агенције

Америчке компаније обећале 650 милиона долара за избјеглице

Више десетина америчких компанија обећало је помоћ од 650 милиона долара за избјеглице, саопштила је Бијела кућа, уочи самита о избјеглицама чији ће домаћин бити амерички предсједник прије почетка сједнице Генералне скупштине УН.
Камп Џунгла (Фото: twitter@realkingrobbo) -
Камп Џунгла (Фото: twitter@realkingrobbo)


 

Међу 51 компанијом које ће обезбиједити помоћ су "Фејсбук", "Твитер", "Мастеркард", "Џонсон енд Џонсон"и друге корпорације које ће избјеглицама олакшати приступ образовању, запошљавању и финансијским сервисима.

Предсједник САД Барак Обама ће данас заједно с лидерима Јордана, Мексика, Шведске, Њемачке, Канаде и Етиопије, као и генералним секретаром УН Бан Кимуном, бити домаћин самита о избјеглицама.

Очекује се да земље које учествују на самиту саопште конкретне кораке како ће помоћи избјеглицама, у складу са циљем САД да се хуманитарна помоћ повећа за три милијарде долара, удвостручи смјештај избјеглица и да им се омогуће образовање и послови, изјавила је амбасадорка САД у УН Саманта Пауер.

Свијет се сочава с највећом избјегличком кризом од Другог свјетског рата, с више од 65 милиона људи који су напустили своје домове због рата, прогона или у потрази за бољим животом.

Бијела кућа је прошле седмице саопштила да ће током наредне године населити 110.000 избјеглица, што је за 30 одсто више него ове године.

Мигранти и избјеглице су у понедјељак били први пут тема самита УН, на којем је усвојена декларација чији је циљ да се обезбиједи усклађенији и хуманији одговор на избјегличку кризу.

Документ, међутим, не садржи конкретне обавезе нити је правно обавезујући.