latinica  ћирилица
20/09/2016 |  16:08 ⇒ 19:12 | Аутор: СРНА

Вучић: Српска неће бити прегажена, нити ће нестати

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да Република Српска неће бити прегажена, како то поједини генерали прижељкују, нити ће нестати, нити ко може да је укине.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Поводом пријетњи које је упутио ратни генерал такозване Армије БиХ Сефер Халиловић, Вучић је рекао новинарима у Њујорку да Републику Српску нико не може да укине, као и да Србија не жели сукобе.

"Србија никоме не прети ратом, Србија не призива и не жели сукобе, али Србија и по Дејтонском споразуму и по сваком праву и моралном закону има обавезу да заштити свој народ", нагласио је Вучић.

Он је истакао да Република Српска не може да буде прегажена и избрисана са лица земље како генерал Халиловић и још неки можда прижељкују.

"Републику Српску нико не може да укине. Ми ћемо очувати мир, ми поштујемо интегритет БиХ, али све што могу да кажем то је да Република Српска неће нестати", поручио је Вучић, преноси "Информер".

Премијер Србије је још једном позвао да се смире тензије у региону и нагласио да је да његова порука веома јасна и врло снажна и у складу је са Дејтонским мировним споразумом.

"Изјаве попут те какву је дао Сефер Халиловић не доприносе стабилности. Ипак, грађани Србије и Републике Српске могу да буду мирни, јер ћемо се ми у потпуности залагати да се тензије смире", истакао је Вучић.

Он је рекао да сви морају да разумију да ће Србија учинити све да не дође до нарушавања мира и нагласио да су другачије поруке, с било које стране да долазе, из БиХ или из Србије, лоше и непотребне.

Вучић је у изјави за ТВ Пинк рекао да изјаве као Халиловића нису добре и да су оне лоше, непотребне и неодговорне.

"Ми ћемо очувати мир, поштујемо интегритет БиХ, али Српска неће нестати. Моја обавеза је да уложим све напоре да сачувамо мир. Ускоро ћу разговарати и са Бакиром Изетбеговићем и свим другим, јер мислим да морамо да радимо на смиривању тензија, а све друго би било веома не одговорно", навео је Вучић.

Што тиче скраћења посјете Њујорку због најновијих пријетњи из БиХ, Вучић је рекао да ће разговарати са својим тимом, али да би било важно да остане у Њујорку због контаката које је остварио.

"Надам се да неће доћи до погоршања ситуације, ако би дошло, моја обавеза је да будем да својим народом и грађанима Србије. Важно је да ми покажемо смиреност, јер тако једино можемо да умиримо и наш народ у Републици Српској и све грађане у Србији", сматра Вучић.

Он је замолио грађане Србије да не покажу ни на који начун љутњу и бијес према Бошњацима који живе у Србији, јер то, како каже, држава Србија неће толерисати.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић саопштио је да изјава Сефера Халиловића о уништењу Републике Српске представља највећу пријетњу миру и стабилности у региону и позвао међународну заједницу да хитно реагује.