latinica  ћирилица
20/09/2016 |  15:36 ⇒ 15:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Руске и сиријске снаге: Нисмо бомбардовали хуманитарни конвој

Руске и сиријске снаге нису умијешане у ваздушне нападе на конвој, који је превозио хуманитарну помоћ у близини Алепа у Сирији, саопштило је данас Министарство одбране Русије.
Хуманитарни конвој - Фото: AFP
Хуманитарни конвојФото: AFP

Сиријска војска је, такође, негирала да је учествовала у бомбардовању конвоја у сјеверној провинцији Алепо у понедјељак, преносе сиријски медији позивајући се на неименовани војни извор, наводи АФП.

"Све информације о локацији конвоја биле су доступне само милитантима, који контролишу ове области", навео је портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков у коментарима, које је објавила руска државна телевизија Русија 24, а пренио Ројтерс.

Он је додао да, након проучавања видео-снимка није примијећено да је на југозападу Алепа хуманитарни конвој био погођен.

Конашенков је указао да су милитанти Нусра фронта у понедјељак управо у том подручју започели велику офанзиву на Алепо користећи тенкове и артиљерију.

"Пажљиво смо проучили видео-снимке тзв. активиста са мјеста догађаја и нисмо пронашли никакве назнаке о гађању конвоја. Не постоји кратер, аутомобили немају физичка оштећења од детонације авионских бомби. Све што је приказано на видео-снимку је директна посљедица паљења терета који је на неки чудан начин изведен истовремено са извођењем велике офанзиве милитаната у Алепу", рекао је он, а преноси Спутњик.

Конашенков је додао да је онај ко је изазвао пожар, као и његови разлози - можда познат члановима "бијелих шљемова", организацији блиској терористима Нусра фронта, који су се "случајно" нашли на правом мјесту у право вријеме са видео-камерама.

У ваздушном нападу код Алепа, на камионе који су превозили хуманитарну помоћ, погинуло је око 20 цивила, међу којима и један члан особља Црвеног крста, саопштила је раније данас та организација.