latinica  ћирилица
20/09/2016 |  15:29 | Аутор: СРНА

Градишка: Отворен легат породице Чубриловић

У Народној библиотеци Градишка данас је отворен легат посвећен познатој градишкој породици Чубриловић.
Библиотека у Градишци - Фото: СРНА
Библиотека у ГрадишциФото: СРНА

Директор Народне библиотеке Сњежана Миљковић ракла је да легат, који садржи 204 моноградске публикације и нешто мање серијских публикација и фотографија, носи име Виде Копривице Чубриловић, сестре Васе и Вељка Чубриловића.

"Све књиге су поклон породице Чубриловић градишкој библиотеци. Легат је већ постојао, али је већина књига изгорјела у пожару у Дому културе у Градишци, гдје се тада налазила библиотека. Све књиге које нису уништене су сакупљене и поново је формиран легат", навела је Миљковићева.

Она је истакла да је значај легата, који је отворен поводом славе општине Градишка - Мале Госпојине, у томе што су књиге поклон веома познате градишке породице Чубриловић, имајући у виду учешће Васе и Вељка Чубриловића у Сарајевском атентату на почетку Првог свјетског рата.

Стручни сарадник за културу и спорт у општини Градишка Душко Иветић истакао је да су Чубриловићи једна од најзначајнији градишких породица, која је оставила траг на овим просторима.

Он је изаразио наду да ће легат Чубриловића наставити свој живот у неким бољим просторијама које општина Градишка планира да обезбједи за рад библиотеке.

Књижевник Радо Димитријевић рекао је да историјат легата Чубриловића почиње од 1996. година, када је као директор градишке библиотеке успоставио контакт са Вељковом ћерком Надом која је, како каже, била одушевљана идејом да се оснује легат.

"Сваке године поклањали су од 100 до 200 нових књига библиотеци. Нажалост већина књига је завршила у пожару Дома културе који је и саграђен на мјесту гдје се накада налазила кућа породице Чубриловић", навео је Димитријевић.

Он је истакао да је разговарао са унукама Вељка Чубриловић, Вером и Јованком, које су изразиле спремност да помогну обнову легата.

Отварању легата Чубриловића у Народној библиотеци присуствовали су представници културних и образовних установа са подручја Градишке, а у програму су наступали ученици градишке Гимназије.