latinica  ћирилица
20/09/2016 |  15:24 ⇒ 17:10 | Аутор: РТРС

У Бањалуци дводневна конференција о енергетској ефикасности (ВИДЕО)

Дводневна конференција о енергетској ефикасности почела је данас у Бањалуци. На конференцији учествују министри и представници надлежних институција из Србије, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, као и представници грађевинских предузећа из региона, произвођачи грађевинског материјала, те стручњаци из ове области.
Регионална конференција о енергетској ефикасности у Бањалуци. - Фото: РТРС
Регионална конференција о енергетској ефикасности у Бањалуци.Фото: РТРС

Природно-математички факултет Универзитета у Бањалуци налази се међу 31 објектом који ће бити реконструисан у оквиру пројекта "Енергетска ефикасност у БиХ", захваљујући којем ће смањити потрошњу енергената и емисију угљен диоксида.

Радове на реконструкцији овог објекта из 1931. године, за које је издвојено око 700.000 КМ, обишла је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић са колегама из региона који данас у Бањалуци учествују на регионалној конференцији "Унапређење енергетске ефикасности у грађевинарству као покретач привредног развоја".

Голићева је нагласила да ће на згради ПМФ-а, у сврху повећања енергетске ефикасности, бити постављена термичке изолација на међуспратну таванску конструкцију, термичка изолација спољних зидова, биће замијењени спољни прозори и врата, реконструисан систем гријања у смислу преласка са фосилних на обновљиве изворе енергије, те ревитализован систем расвјете.

"Законом о уређењу простора и грађењу све и један објекат који се гради у Републици Српској од 1. јануара ове године неће моћи добити употребну дозволу уколико нема енергетски сертификат", рекла је Голићева новинарима након обиласка градилишта.

Министар грађевинарства Хрватске у техничком мандату Ловре Кушчевић рекао је да некретнине у Хрватској не могу бити ни стављане у промет уколико немају енергетски сертификат.

"У Хрватској проводимо два програма - један за стамбене зграде и један за зграде јавног сектора. До сада су уложене стотине милиона евра у програм енергетске ефикасности, а до 2020. године имамо план уложити више од 311 милиона евра", рекао је Кушчевић.

Декан ПМФ-а Горан Трбић рекао је да ће захваљујући реконструкцији зграде, која би требало да буде завршена до децембра ове године, потрошња енергената у економском смислу бити смањена за око 50 одсто, а емисија штетних гасова из гријања и за 100 тона годишње.

"Створићемо и оптималније услове за рад студената и наставника", рекао је Трбић.

Руководилац сектора енергија и екологија УНДП-а у БиХ Сањин Авдић рекао је да УНДП у сарадњи са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Фондом за заштиту животне средине Републике Српске сарађује од прошле године на пројекту енергетске ефикасности.