latinica  ћирилица
20/09/2016 |  14:52 | Аутор: СРНА

Стефановић: Важно је да знамо да ли се међу мигрантима налазе терористи

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас у Братислави да мигрантске руте незаконитог преласка граница могу бити и путеви којима чланови терористичких организација могу доћи до земаља Западне Европе и нагласио да је координисано дјеловање важно да би се добила информација да ли се међу мигрантима налазе терористи.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Он је, након министарске конференције Прашког процеса "Заједничко рјешавање изазова" рекао да је недавна серија терористичких напада јасно указала на неопходност сарадње и брзе размјене информација.

"Морамо знати ко су људи који су напустили ратишта и који у миграторном таласу покушавају да се домогну Европе", рекао је Стефановић, саопштено је из МУП-а Србије.

Он је навео да Србија жели да буде дио рјешења и да солидарно преузме одговорност и уложи максималне напоре, али да се мигрантска криза мора рјешавати тамо гдје је проблем и настао, а то је у земљама поријекла миграната.

"Србија чврсто стоји на становишту да свака земља на мигрантској рути мора преузети свој део терета и одговорности. Ово је један од најкомплекснијих проблема у новијој европској историји, који је далеко изван националних оквира и зато захтева дугорочно решење које не предвиђа само једнострано затварање граница. Ова криза није прошлост, она је, нажалост, будућност Европе", рекао је Стефановић.

Он је подсјетио да је Влада Србије прије неколико дана усвојила нови план реаговања у случају повећаног прилива миграната у периоду од октобра 2016. до марта 2017. године, који подразумијева адекватну заштиту миграната током зиме, када су временски услови много неповољнији.