latinica  ћирилица
20/09/2016 |  14:13 | Аутор: Б92

Телеграф: Јеремић урадио нешто што није нико до сада

Британски Телеграф је објавио анализу кандидата за генералног секретара УН, с посебним освртом на план који је припремио Вук Јеремић.
Вук Јеремић - Фото: АП
Вук ЈеремићФото: АП

У тексту се истиче да је садашњи генерални секретар УН Бан Ки-мун један од најгорих у историји и да пред његовим насљедником стоји тежак посао.

Иако до сада није била у конкуренцији, наводи се да је бугарска дипломаткиња Кристалина Георгиева велики кандидат за лидерско мјесто, пошто постоји јака жеља да жена коначно сједне у фотељу генералног секретара УН.

Ипак, оцјењује се да је бивши шеф српске дипломатије Вук Јеремић и даље у самом врху листе кандидата.

“Његова визија је да раздрма склеротичну организацију. Направио је детаљну политичку платформу са 53 дефинисана задатка које планира да имплементира од првог дана. Ниједан кандидат за генералног секретара Уједињених нација није то урадио прије. Он је динамичан, способан и зна систем функционисања“, наводи "Телеграф".

Његов најјачи конкурент је Португалац Антонио Гутереш, који је у свим досадашњим неформалним изјашњавањима био на првој позицији.

“Он је високи комесар Уједињених нација за избјеглице, његов фокус је на новим глобалним пријетњама попут тероризма, организованог криминала, кријумчарења људи и епидемијама. Води се девизом “боље спријечити него лијечити“, жели да се УН суочи са потешкоћама користећи принципе мира и безбједности, одрживи развој и оквире људских права. Он је експерт за избјегличко питање и има сигурне руке“, пише "Телеграф".

У финишу изјашњавања у први план је изашао и словачки шеф дипломатије Мирослав Лајчак, који се у посљедње двије рунде пласирао између Гутереша и Јеремића.

“Намјера Лајчака је да учини Уједињене нације динамичном и транспарентном организацијом. Тренутно је дубоко увучен у ситуацију која се догађа у Европској унији послије одлуке Велике Британије да напусти заједницу, пошто је његова земља тренутно предсједавајућа. Високо се рангирао на посљедњим незваничним гласањима“, истиче "Телеграф".

“Њена жеља је да уједини све у покушајима да се успостави мир, одрживост и достојанство. Жели да се конфликти спријече, жели да удружи све земље у раду против екстремизма, да оснажи жене и да спроведе јако глобално лидерство. Чини се да је преближа Русији да би могла да стекне широку подршку у Савјету безбједности“, пише "Телеграф".