latinica  ћирилица
20/09/2016 |  13:34 ⇒ 13:34 | Аутор: РТРС

СДС поштује одлуке Народне скупштине о референдуму

Предсједништво СДС-а је констатовало да су посљедње одлуке Уставног суда БиХ континуитет злоупотребе Уставног суда за доношење одлука које су усмјерене против интереса Републике Српске и српског народа у БиХ.
СДС (фото:.pravda.rs) -
СДС (фото:.pravda.rs)

Умјесто да исправи грешку коју је направио усвајањем захтјева Бакира Изетбеговића за укидање 9. јануара Дана Републике Српске, Уставни суд БиХ својим најновијим одлукама долива уље на ватру и продубљује политичку кризу у БиХ, наводи се у саопштењу СДС-а.

Предсједништво СДС-а је става да је политичка кризу у БиХ посљедица неодговорних политика, прије свега Бакира Изетбеговића и Милорада Додика, које су усмјерене на продубљавање конфликта зарад личних интереса, а не интереса народа.

Предсједништво СДС-а је свјесно настојања да они који су незадовољни постојањем Републике Српске, желе да продубљавањем кризе распакују Дејтонски мировни споразум и прекомпонују БиХ по новом моделу.

"Један од таквих модела је био својевремено договорен Прудским споразумом који је тада потписао и предсједник СНСД-а Милорад Додик. Нажалост, постоји опасност да неопрезном политиком Република Српска буде оптужена да је дала повод за распакивање Дејтонског мировног споразума", каже се у ставу Предсједништва и додаје да СДС схвата и забринустост коју по овом питању изражавају власти у Србији.

Иако свјесни да инсистирање СНСД-а да се референдум о Дану РС распише седам дана прије локалних избора има за циљ предизборну кампању ове странке, Предсједништво СДС подсјећа да су посланици и делегати СДС-а у Народној скупштини РС гласали за одлуку о провођење референдума.

Предсједништво саопштава да СДС поштује одлуке Народне скупштине као највише демократске институције у Републици Српској и тражи од чланова и симпатизера СДС-а да дају свој глас на референдуму 25. септембра, јер СДС-у, њеној патриотској и историјској улози у стварању Реублике Српске понајвише припада 9. јануар.