latinica  ћирилица
20/09/2016 |  13:30 ⇒ 16:58 | Аутор: РТРС

Фоча: Сјећање на погибију 42 српска цивила и борца на Папратној њиви (ВИДЕО)

Парастосом код спомен-обиљежја у Папратној њиви, уз стари пут који од Миљевине код Фоче води према Калиновику обиљежене су 24 године од страдања 42 цивила и војника Војске Републике Српске које су из засједе убили припадници тзв.Армије Републике Босне и Херцеговине.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

 Била је ово прилика и да се укаже на још један некажњени злочин почињем над Србима. 

У Папратној њиви свијеће су прислужене и код изгорјелог камиона на којем су страдале и педесет шестогодишња мајка Јованка и седамнасетогодишња сестра Драгана, Драга Џилита.

Путовање од Калиновика према Фочи било је кобно и за Радомира Бозала, Милорадовог сина који је међу првима видио беживотна и од пламена угљенисана тијела.

Наша је обавеза да указујемо на овај злочин поручују из Борачке организације и додају да је то и обавеза сваког човјека како би злочинци чија су имена позната породицама жртава били изведени пред лице правде.

- Мислим да би то требала бити и обавеза БиХ као државне заједнице да већ једном ставимо тачку на све ове тужне и тешке прошлости јер без тога се не може ићи у будућност, рекао је Милош Лазовић замјеник предсједника Предсједништва Борачке организације Републике Српске.

У Папратној њиви међу 42 страдалих било је и осам жена,а најмлађи је био Слободан Мастило који је имао 16 непуних година.

Осим код споменика, свијеће су прислужене и на остацима војног камиона који се 20. септембра 1992. године враћао из Калиновика за Миљевину, а на којем је био и велики број цивила - углавном жена, претходно избјеглих из Трнова.

Муслиманска војска је из засједе погодила камион са више ракетних бацача, тако да није било преживјелих.

Најмлађа жртва је Слободан Мастило који је имао непуних 16 година.

Члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске Милош Лазовић напоменуо је да за овај злочин још нико није процесуиран.

- Борачка организација посјећује ово мјесто и врши одређени притисак на надлежне, али мислим да је ово људска обавеза и обавеза БиХ да се процесуирањем одговорних једном стави тачка на тешке и тужне догађаје из прошлости, јер се без тога не може ићи у будућност, рекао је Лазовић.

Осим родбине, цвијеће су код споменика положиле делегације организација проистеклих из посљедњег рата из Фоче, Миљевине, Калиновика и Трнова, те представници општинских власти Фоче и Калиновика.