latinica  ћирилица
20/09/2016 |  13:15 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Бошњачки политичари стварају ратну психозу

Екстремисти међу бошњачким политичарима у БиХ сада максимално настоје да дигну тензију и створе ратну психозу да би привољели западне центре моћи да се умијешају, рекао је политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Он сматра да је садашње дјеловање бошњачких политичара исто као и деведесетих година прошлог вијека прије избијања сукоба у Југославији, али и истиче да су сада, ипак, друге геополитичке околности, првенствено због позиције Русије.

- Онда су њихови западни пријатељи били јако моћни, а данас је Русија и када је ријеч и о Сирији и Украјини показала да је спремна да им парира. У таквим околностима они који нам мисле зло, ипак, могу много мање зла да нам учине - оцијенио је Анђелковић.

Анђелковић наводи да се ратној реторици прибјегава да би се привукла пажња западних центара моћи да интервенишу у прилог бошњачкој политици, односно наметању унитаризације.

- Они сами немају нити снаге, нити могућности да изазову рат, али могу да створе ексцесне ситуације које би неко искористио за интервенцију, и то је њихова основна нада када све ово раде - рекао је Анђелковић.

Он сматра да је друга мала корист предизборна јер таквим потезима лидер СДА Бакир Изетбеговић рачуна да ће његова партија тријумфовати на изборима.

Анђелковић сматра и да Срби не треба да се узрујавају и треба да истрају у ономе што су наумили и буду спремни да увијек бране своје интересе.

- Када би попустили само би призвали нове невоље. Они, који нам лоше мисле и распакују Дејтонски мировни споразум, од када је потписан, неће стати шта год ми да радимо. Њима је циљ укидање Републике Српске, а наше одбрамбене мјере само могу да их спријече у томе, а никако да изазову такве посљедице - рекао је Анђелковић.

Он сматра да тренутна ситуација у БиХ подсјећа на стање пред избијање рата деведесетих година прошлог вијека на тлу Југославије и да муслимански политичари исто раде као и тада када су покушали да наметну Србима једнострану одлуку, односно да им одузму статус конститутивног народа без кога се не може одлучивати.