latinica  ћирилица
20/09/2016 |  13:11 | Аутор: Блиц

Земан: Обама запалио Блиски исток, бирао бих Трампа

Предсједник Чешке Милош Земан оцијенио је данас да би за САД било боље да предсједник постане републикански кандидат Доанлд Трамп зато што би Хилари Клинтон значила наставак политике предсједника Барака Обаме која је на Блиском истоку оставила ране које никако да се зацијеле.
Милош Земан - Фото: AFP
Милош ЗеманФото: AFP

"САД на челу с Трампом биле би у сваком случају другачије него у вријеме Обаме. Уз дужно поштовање за Обаму, за његово име везан је читав низ неуспјеха. Успио је да запали цијели Блиски исток, нанесе загнојене ране, а ниједна од њих се још није зацијелила", казао је Земан у интервјуу за чешки дневник Млада фронта Днес.

Он је додао да не жели да се мијеша у америчке унутрашње послове, али да би, да је амерички грађанин, гласао за Трампа.

Чешки предсједник рекао је да су се својевремено као данас Трампу сви ругали и Роналду Регану, да је глуп, да ни као глумац много не вриједи, да је играо само у каубојским филмовима а да се показало да је Реган био један од највећих предсједника САД.

Земан је у Европи као перспективне политичаре, посебно у суочавању са избјегличком кризом, означио предсједничког кандидата десничарске аустријске Партије слободе Норберта Хофера, словачког премијера Роберта Фица, предсједника Пољске Анџеја Дуду, мађарског премијера Виктора Орбана и себе.