latinica  ћирилица
20/09/2016 |  12:41 | Аутор: СРНА

Анкета: Само 27 одсто Американаца има негативан став о Путину

Само 27 одсто анкетираних Американаца има негативан став о руском предсједнику Владимиру Путину, док је у прошлом истраживању тај број износио 66 одсто, наводи лист "Фајненшл тајмс" и оцјењује да Путин има све више поклоника у САД.

Чак 85 одсто анкетираних припадника Републиканске партије сматра да је Путин "јак лидер", док о америчком предсједнику Бараку Обами то мишњење има свега 18 одсто републиканаца.

Према истраживању које су спровели "Ју гов" и "Економист", сваки трећи присталица републиканског предсједничког кандидата Доналда Трампа има позитиван став према Путину.

"Руски лидер је једини предсједник велике земље који се данас истиче, дјелује у интересу своје земље и не пренемаже се" - суштински је став оних који хвале Путинов политички ангажман.

Неки републиканци са Флориде диве се акцијама Путина у Сирији и његовој борби против екстремизма у муслиманским републикама у Русији.

"Фајненшл тајмс" истиче да се овај помак у перцепцији догодио у тренутку када су односи између Русије и САД на најнижем нивоу од "Хладног рата".

Раније су анкете социолошког института "Форса" показале да многе присталице опозиционих њемачких странака "Алтернатива за Њемачку" и "Лијеви" имају више повјерења у Путина него у њемачку канцеларку Ангелу Меркел, напомињу западни портали.