latinica  ћирилица
20/09/2016 |  12:31 ⇒ 22:07 | Аутор: РТРС

Пуштена у рад ТЕ Станари, један од највећих енергетских пројеката у региону (ФОТО/ВИДЕО)

У Станарима је данас свечано пуштена у рад новоизграђена Термоелектрана Станари у коју је уложено 550 милиона евра.
Свечано отварање новоизграђене ТЕ Станари - Фото: СРНА
Свечано отварање новоизграђене ТЕ СтанариФото: СРНА

Термоелектрану су пустили у рад предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник групације ЕФТ Вук Хамовић, предсједник компаније Донгфанг електрик корпорејшн Зо Леи, амбасадорка Кине у БиХ Чен Бо и замјеник шефа Мисије Велике Британије у БиХ Метју Лосон.

Они су, након пресијецања врпце, обишли Термоелектрану и засадили прве младице у Парку пријатељства.

Отварању су присуствовали и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар унутрашњих послова Драган Лукач и министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић, те друге угледне личности.

Предсједник Српске је истакао да је ово један од највећих енергетских регионалних пројеката и појединачних пројеката у БиХ.

- Иако су поједини тврдили да се Република Српска не развија доказали смо отварањем ТЕ Станари и аутопута да Српска иде крупним корацима напријед - рекао је Додик и додао да је Влада Републике Српске пружила максималну помоћ у реализацији овог пројекта, кроз обезбјеђивање свих потребних еколошких и других дозвола приликом изградње Термоелектране.

Истакао је да је ово један од најзначајнијих енергетских пројеката у посљедњој деценији и да ће он значајно утицати на енергетску стабилност Српске и БиХ.

Пуштена у рад ТЕ Станари (Фото: РТРС)

Премијерка Српске Жељка Цвијановић је рекла да је ТЕ Станари велики произвођач електричне енергије.

- Управо зато што је сада ТЕ на електричној мрежи, предвиђа се повећање производње електричне енергије за 28 одсто у односу на претходни период. То аутоматски значи повећан извоз и све друго што повећан извоз и производња вуку за собом -  рекла је Цвијановићева.

Предсједник групације ЕФТ Вук Хамовић је рекао да је пројекат завршен прије планираног рока и демантовао поједине тврдње да ТЕ Станари неће радити у складу са еколошким принципима. Поновио је да је њен рад усклађен са прописима Републике Српске из области заштите животне средине и да се у потпуности придржава директиве ЕУ за постројења са великим ложиштима 2001/80/ЕЦ.

Амбасадорка Кине у БиХ Чен Бо истакла је да је ТЕ Станари прва термоелктрана у Европи коју је Кина самостално пројектовала.

- Термоелекрана је пројектована са свим еколошким стандардима и као таква издваја се као једна од најбољих у ЕУ - рекла је Бо и додала да ово није посљедњи пројекат са БиХ и у најавила је нове пројекте у блиској будућности.

Замјеник шефа Мисије Велике Британије у БиХ Метју Лосон рекао је да изградња ТЕ Станари показује да је Република Српска и БиХ отворена за бизнис и нове инвестиције.

- Уз свестрану подршку Републике Српске и радника, успјели смо за 43 мјесеца да пустимо у рад ТЕ Станари. Потписали смо више од хиљаду уговора за рад. Свједоци смо развоја ваше земље - рекао је предсједник компаније Донгфанг електрик корпорејшн, Зо Леи.

Ова електрана годишње ће производити 2 милиона мегавата електричне енергије а њен погон пројектован је на бази потврђених резерви угља од 108 милиона тона, што је довољно за рад наредних 40 година.

Термоелектрана Станари у потпуности је усклађена са еколошким прописима Републике Српске и с директивом Европске уније.

Рудник и ТЕ Станари запошљавају скоро 1000 људи, што уз висок просјек плата које примају, значајно поправља и економску слику општине Станари и добојске регије.