latinica  ћирилица
20/09/2016 |  12:04 | Аутор: Вечерње новости

На конференцији у Братислави Словаци игнорисали Косово

На министарској конференцији поводом мигрантске кризе у Братислави, домаћин Словачка је потпуно игнорисала захтјеве самопроглашене државе Косово да они буду представљени на скупу у складу са Бриселским споразумом

На министарској конференцији Прашког процеса поводом мигрантске кризе која се данас одржава у Братислави, а на којој учествује и потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, домаћин Словачка је потпуно игнорисала захтејве самопроглашене државе Косово да они на скупу буду представљени у складу са Бриселским споразумом.

Имајући у виду да је ријеч о међународној конференцији, а не регионалној иницијативи, Словачка је тзв. Косово представила у скаду са Резолуцијом 1244, што је наљутило косовског министра унутрашњих послова. Оне је од јуче лобирао да се Косово представи у складу са Бриселским споразумом, међутим тај захтјев му није прихваћен и он је због тога данас напустио конферецију. Домаћин томе није придао никакав значај, већ је састанак одмах настављен као да се ништа није догодило.

Иначе, Стефановић је на конференцији поводом мигрантске кризе поручио да она није превазиђена и није прошлост, већ будућост Европе. Он је поновио да је потребно пронаћи свеобухвватно и дугорочно рјешење.