latinica  ћирилица
20/09/2016 |  11:29 | Аутор: БЕТА

Тајсон Геј ће се опробати у бобу

Амерички спринтер Тајсон Геј учествоваће ове недјеље на националном првенству у бобу, поставши тако најновија атлетска звијезда која жели да се опроба у санкању.

Шампионат почиње у сриједу у канадском граду Калгарију, и то је први корак у квалификацијама за репрезентацију ове сезоне.

Геј је троструки олимпијац, а два пута је дисквалификован и медаље су му одузете. Сребро из Лондона 2012. у штафети 4x100 одузето му је пошто је био позитиван на допинг. У Рију овог љета је био члан штафете која је освојила бронзу, али је тај резултат поништен јер је Геј прекршио правило о примопредаји.

Један од оних који су остали без сребра из Лондона због Геја је Рајан Бејли, који такође почиње да се бави бобом и који треба да наступи на шампионату.

"Још нисам преболио ту медаљу", рекао је Бејли прошлог мјесеца.

Њих двојица би сада могли да буду тимски другови.

Бејли је одушевио тренере до сада, нарочито пошто је прошлог мјесеца побиједио у бобу на сувом, на такмичењу у Лејк Плесиду. Такмичење у Калгарију одржаће се на леду. Савез за боб и санке САД навео је да Геј тренира боб тек неколико дана.

Очекује се, међутим, да му брзина омогући добар резултат. Његов лични рекорд на 100 метара је 9,69 секунди и само троструки олимпијски шампион и свјетски рекордер Јусеин Болт има брже вријеме.

Прелазак спринтера на боб уопште није ријетка ствар, пошто је за залет неопходна брзина, уз осјећај за вријеме и простор.

Међу онима који су успјешно мијењали спорт су Лорин Вилијамс, која је освајала медаље и на љетним и на зимским играма; затим звијезда трке с препонама Лоло Џонс, освајачица двије златне медаље у Рију; као и скакачица у даљ Тијана Бартолета и некадашњи спринтери Едвин Мозес, Вили Девенпорт и Реналдо Нехемија.

Лоло Џонс је учествовала на Играма у Сочију 2014, а у Калгарију ће наступити у женској категорији, као и Аџа Еванс, освајачица бронзе из Сочија.

У Калгарију ће наступити укупно 56 такмичара у обје категорије. Резултати свих учесника биће анализирани, а онда ће се одабрати тимови за националне квалификације, које се одржавају у октобру на Лејк Плесиду.