latinica  ћирилица
20/09/2016 |  10:59 ⇒ 11:00 | Аутор: СРНА

Дачић: Србија не може бити дугорочно прихватилиште за мигранте

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је у Њујорку да Србија не жели да подиже зидове, али да нема ни капацитете да постане дугорочно прихватилиште за мигранте, због чега се залаже за свеобухватно европско и глобално рјешење.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

Дачић је на самиту Генералне скупштине УН који је посвећен избјеглицама и мигрантима навео да је кроз Србију у протеклих годину и по дана прошло више од 700.000 миграната.

Он је упозорио да, уколико пролаз ка сјеверној Европи за њих буде затворен, постоји опасност да Србија постане уско грло и да у њој остане заточено више хиљада миграната.

"Не желимо да подижемо зидове и спремни смо да покажемо солидарност и сносимо део терета ове кризе, али као земља са проблемом дуготрајног расељења већ више од 20 година, немамо капацитете да будемо дугорочно, масовно прихватилиште за мигранте и зато се залажемо за свеобухватно европско и глобално рјешење уз праведну подјелу терета", истакао је Дачић.

Он је упозорио да највећа избјегличко-мигрантска криза од Другог свјетског рата не јењава, већ добија на ширини и интензитету, а да свеобухватно рјешење није на видику.

Дачић је указао на то да се у Србији налази укупно 250.000 избјеглица и интерно расељених лица из ратова деведесетих година прошлог вијека, при чему је до смањења броја избјеглица на територији бивше Југославије дошло највећим дијелом кроз њихову интеграцију у Србији.

"Нажалост, од више од 200.000 интерно расељених лица, само 4.000 или 1,9 одсто лица протјераних прије седамнаест година из наше покрајине Косово и Метохија, вратило се у своје домове," нагласио је Дачић.