latinica  ћирилица
20/09/2016 |  10:57 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

Николић: Србија не звецка оружјем на Балкану

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да Србија на Балкану не звецка оружјем, већ да неко други непрестано провоцира.
Томислав Николић - Фото: ТАНЈУГ
Томислав НиколићФото: ТАНЈУГ

Поводом недавне изјаве генерала НАТО-а Петра Павела да Балкану пријети нови сукоб због руског утицаја, Николић је истакао да Србију нико не може да увуче у нешто ако она то не жели.

Николић је рекао за "Курир" да би представник Србије у НАТО требало да пита на шта је конкретно генерал Павел мислио.

- Не разумијем на коју државу је мислио када је рекао да ће у њој да превлада руски утицај и да ће она бити опасна колико је опасан и тероризам. Не знам коме се жури да звецка оружјем у вријеме када је човјечанство суочено с много већим изазовима? - пита Николић.

Он је истакао да Србија не припада ниједном војном савезу и да је зато моћнија, јер не зависи ни од кога.

- Није Павел ни први генерал који ће звецкати оружјем ни посљедњи. Битно је само да ми очувамо свој концепт и да се не мијешамо ни у чији сукоб - рекао је Николић.

Предсједник Србије пита коме је Србија пријетња, као и како НАТО није срамота.

- Што прво не почисте своје двориште? Што нису у Сплиту рекли Хрватима шта треба да раде? Што су се обрушили на друге који нису у НАТО? Ко на Балкану звецка оружјем? Србија? Не! Неко други непрестано провоцира - рекао је Николић.

Како су пренијели хрватски медији, чешки генерал Павел изјавио је на самиту НАТО у Сплиту да је Балкан потенцијални извор сукоба и да му пријети и исламски тероризам и руски утицај.