latinica  ћирилица
20/09/2016 |  10:41 ⇒ 10:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Представа о љубави Лазе Костића и Ленке Дунђерски

Позоришна представа "Од раја до безњенице" , о љубавној драми Ленке Дунђерски и Лазе Костића, биће изведена 23. септембра у Галерији Матице српске.
Ленка Дунђерски и Лаза Костић - Фото: илустрација
Ленка Дунђерски и Лаза КостићФото: илустрација

"Од раја до безњенице" је, како се истиче у саопштењу Галерије Матице српске, узбудљива, интригантна, емотивна прича о односу највећег пјесника српске књижевности и младе, учене, прелијепе Ленке Дунђерски, кћери једног од најбогатијих људи Аустро-угарске царевине, Лазара Дунђерског.

Представа се бави питањима да ли је Ленка вољела Лазу, 29 година старијег пјесника, шта је осјећала према њему, зашто се Лаза оженио Јулијаном Паланачки, шта је узрок смрти Ленке Дунђерски у 25. години живота, љубављу овјековјеченој пјесмом "Santa Maria della Salute".

"Од раја до безњенице" је дио ширег пројекта под називом "Чудесни свет Дунђерских" који за циљ има да се широј јавности предочи значај ове породице, њихово градитељско и економско-привредно насљеђе, као и да се освијетле оне значајне личности које су у Дунђерскима нашле поуздане пријатеље и добротворе, попут Лазе Костића, Јове Јовановића Змаја, Уроша Предића, Михајла Пупина и других.

Аутор представе је мр Зоран Суботички, а улоге тумаче Миодраг Петровић, Ервин Хаџимуртезић и Јована Радовановић.

Прије извођења представе публика ће има прилику да чује монодрамско казивање тестамента Богдана Дунђерског који је своје имање оставио Матици српској.

Посјетиоци могу погледати и сталну поставку Галерије Матице српске и сазнају нешто више о портретима чланова породице Дунђерски, које су насликали Паја Јовановић и Урош Предић.