latinica  ћирилица
20/09/2016 |  10:33 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Кошарац: Одбранити право на постојање

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац нагласио је да ће Република Српска 25. септембра одбранити два најсветија права - право на свој рођендан и своје постојање, као и право српског народа на референдум као највиши облик демократског изражавања воље о питањима од виталног националног интереса.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

"Оба права су најгрубље нападнута одлукама Уставног суда БиХ и дјеловањем Бакира Изетбеговића и иностраних мешетара, који више од двије деценије подржавају бошњачке политичке циљеве. Референдум представља одбрану тих права и српски народ ће их одбранити 25. септембра, без обзира на све притиске и пријетње које долазе из Сарајева", поручио је Кошарац.

Он је упозорио на то да је Уставни суд БиХ својим одлукама о 9. јануару, Дану Републике Српске, дисквалификовао и дискредитовао сам себе јер је, по налогу Бакира Изетбеговића и неколицине страних амбасадора, изашао из оквира Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума.

"Право српског народа, као конститутивног народа, на референдум записано је у међународним документима наведеним у преамбули Устава БиХ. Зато одлука Уставног суда БиХ да забрани одржавање референдума у Републици Српској представља свједочанство о скандалозном утицају бошњачких политичара и странаца на ту правосудну институцију", нагласио је Кошарац.

Он је позвао грађане Републике Српске да 25. септембра изађу на референдум и да слободно и суверено изразе своју вољу о 9. јануару, Дану Републике.

"Слободно изражавање воље народа не представља пријетњу никоме, нити је уперено против било кога. Тај дан, 25. септембар биће празник демократије, а дан касније радници ће ићи на посао, дјеца у школу, а институције Републике Српске радиће онако како народ одлучи", рекао је Кошарац.

Кошарац није желио да коментарише изјаву потпредсједника НДП-а Здравка Крсмановића, који је рекао да "Савез за промјене није за референдум и позвао странце да санкционишу званичнике Републике Српске".

"То питање поставите Драгану Чавићу, који треба јавно и јасно да се огради од ставова потпредсједника његове партије. То питање треба поставити и Младену Босићу, чије изјаве о наводној предизборној позадини референдума представљају ситне и приземне политичке калкулације човјека који, изгледа, мисли исто што и Крсмановић, али то не смије да саопшти народу и чланству СДС-а", рекао је Кошарац.