latinica  ћирилица
20/09/2016 |  10:28 | Аутор: СРНА

Црнадак: Нада да ће ЕУ препознати напредак који је БиХ остварила

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак нада се да ће Савјет за опште послове ЕУ на данашњем састанку у Бриселу препознати напредак који је БиХ остварила на путу европских интеграција, те препоручити Европској комисији да усвоји апликацију БиХ за чланство у ЕУ да би што прије стекла кандидатски статус.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

Из Министарства иностраних послова БиХ саопштено је да је Црнадак, који учествује на засједању Генералне скупштине УН, која се од данас до 26. септембра одржава у Њујорку, нагласио да је Берлински процес успио значајно побољшати регионалну сарадњу, приближити западни Балкан ЕУ, а да су економски и социјални резултати овог процеса већ видљиви и у пракси.

Он је ово рекао на састанку министара иностраних послова земаља западног Балкана, чији је домаћин био савезни министар за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије Себастијан Курц, а на којем је разговарано о теми проширења ЕУ на западни Балкан, изазовима миграција и избјегличке кризе, као и борби против радикализације и екстремизма.

Црнадак је учествовао и на састанку на високом нивоу о питању избјеглица и миграната, на којем је нагласио неопходност блиске сарадње и координације активности свих земаља, у складу са позитивном европском праксом и начелима.

"Ситуација у којој ће широм Европе бити урушен систем слободе кретања и уведена пракса подизања зидова и баријера, свакако не може никоме дугорочно одговарати, те представља најопаснију посљедицу мигрантске кризе у Европи", закључио је Црнадак.

Другог дана боравка у Њујорку Црнадак ће присуствовати отварању генералне дебате на засједању Генералне скупштине УН.

Планирано је да се састане са биртанским министром за спољне послове Борисом Џонсоном, одржи састанак са представницима Америчког јеврејског комитета, те присуствује пријему на којем ће домаћини бити предсједник Европског савјета Доналд Туск, предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер и високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерика Могерини.