latinica  ћирилица
20/09/2016 |  10:22 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Негативан ревизорски извјештај за општину Лопаре (ВИДЕО)

Главна ревизија Републике Српске пословање општинске управе у Лопарама у прошлој години оцијенила је негативно.
Опшина Лопаре - Фото: РТРС
Опшина ЛопареФото: РТРС

Поједини одборници у тој општини истичу да се тако нешто и очекивало с обзиром какво је управљање Лопарама од стране актуелног начелника. Финансијско пословање се, тврде, не приказује истинито као и стање имовине.

С друге стране, Радо Савић начелник општине Лопаре тврди да је ријеч о процедуралним стварима и да нема никаквих инкриминисаних радњи. 

У буџету нису утврђени приоритети у корист грађана, средства се троше на плате, отплату дугова, кредита, на медијско представљање општинске управе. Стручњацима није промакло да је трошено више него што је планирано, и да је ревизија показала да финансијски извјештај општине Лопаре није показао стварно стање.

- Дефицит је приказан у износу од 500.000 КМ, али он је далеко већи, акумулира се из године у годину - каже професор економије Цвико Јекић.

И одборници су проучили ревизорски извјештај. Истичу да је јасно да није евидентиран дуг од око милион КМ из претходног периода, и да је отплаћен кредит предузећу Еко ком, а да није евидентиран као потраживања.

- 980.000 КМ је потрошено у 2015. години, а да није планирано буџетом. Јавне набавке се не спроводе у складу са актуелним законима - каже Стеван Сандић, одборник у Скупштини општине.

Лазар Стевановић, шеф Одборничког клуба СНСД у Скупштини општине истиче да није изненађен негативним ревизорским мишљењем с обзиром на рад скупштинске већине у претходном периоду.

Начелник општине Лопаре Радо Савић све наводе опозиције одбацује, истичући да је ријеч о процедуралним пропустима који ће бити отклоњени.

- Овдје су пропусти само рачуноводственог карактера које смо отклонили највећим дијелом током ревизије. Нема куповине аута, нема бахатог понашања у смислу трошења. Не постоји ништа инкриминисано, у смислу криминала, што је за мене сатисфакција - каже Савић.

Буџет општине Лопаре годинама уназад је потрошачки, а не развојни, истичу економски стручњаци с тог подручја, и додају да је то један од разлога зашто је у Лопарама из године у годину мање становника.