latinica  ћирилица
20/09/2016 |  10:21 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Припреме за референдум теку према плану

Комисија за спровођење републичког референдума у Бањалуци обавља према плану припреме за изјашњавање Бањалучана о Дану Републике, а у току је обука чланова гласачких одбора.
Српска те треба - Фото: РТРС
Српска те требаФото: РТРС

Предсједник Комисије за спровођење референдума у Бањалуци Остоја Кременовић рекао је да ће у овом граду бити гласачких 267 мјеста, гдје ће грађани моћи да се изјасне о 9. јануару као Дану Републике Српске. "Гласачка мјеста су иста као и за предстојеће локалне изборе јер нисмо имали времена да вршимо корекције, које би код грађана изазивале дилеме", рекао је Кременовић. Он је додао да је формирано 267 гласачких одбора и четири мобилна тима која су задужена за грађане који ће се изјашњавати из својих домова. Кременовић је навео да још није дефинисан тачан број грађана који ће се изјашњавати о референдумском питању, али да у наредних 48 часова очекује да стигне гласачки списак.

Предсједник Комисије за спровођење референдума у Шамцу Срђан Смиљанић рекао је да је све спремно за 25. септембар када ће 15.109 становника те општине моћи да се изјасни о 9. јануару, Дану Републике. Смиљанић је навео да ће у Шамцу бити 25 редовних гласачких мјеста и 27 гласачких одбора, а комисија ће данас добити гласачки материјал. "Гласачка мјеста су иста као и за редовне изборе и оне који предстоје 2. октобра. Гласачи су упознати о томе", рекао је Смиљанић.

На подручју општине Мркоњић Град изјашњавање на референдуму о Дану Републике биће организовано на 39 редовних гласачких мјеста, а биће ангажована и три мобилна тима. Предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Данијел Љубоја каже да право гласа има 18.900 грађана.

Комисија за провођење референдума у општини Сребреница организовала је данас обуку за предсједнике и чланове гласачких одбора за одржавање референдума о Дану Републике који је заказан за недјељу, 25. септембар. Предсједник Комисије Њего Јевтић каже да је знатно једноставнији посао чланова гласачких одбора за референдум него чланова бирачких одбора за изборе јер је ријеч о само једном листићу на коме ће бити заокруживан одговор "да" или "не" на једно референдумско питање. Он је појаснио да у Сребреници има 16 гласачких мјеста и толико трочланих гласачких одбора, те два мобилна тима чији чланови данас присуствују обуци.

Општинске комисија за спровођење референдума о Дану Републике у општинама Језеро и Рибник примиле су данас гласачки материјал. Предсједник Општинске комисије за спровођење референдум у општини Језеро Радослав Качар рекао је да ће данас радити на обуци чланова гласачких одбора. Он каже да ће у општини Језеро у недјељу бити отворено једно гласачко мјесто за 1.000 гласача.

Предсједник Комисије у Рибнику Сава Савић потврдила је да је и у ову општину стигао гласачки материјал. "Запримили смо данас материјал, а обуку чланова смо одрађивали парцијално. У Рибнику ће бити 16 гласачких мјеста за 6.300 гласача", рекла је Савићева.

Изјашњавање на референдуму о Дану Републике на подручју општине Котор Варош биће организовано на 33 редовна гласачка мјеста, рекла је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Драгана Петрушић. Петрушићева је навела да је у подневним часовима допремљен гласачки материјал у просторије Општинске комисије. Осим 33 гласачка одбора, биће ангажован и један мобилни тим, а право гласа има 20.450 грађана.

Предсједник братуначке Комисије за провођење референдума Видомир Бандука каже да је јуче стигао гласачки материјал и да ће 23. септембра бити организована обука за чланове 26 гласачких одбора, колико је и гласачких мјеста на подручју ове општине.

Општинска Комисија за спровођење референдума у Новом Граду запримила је помоћни и осјетљиви гласачки материјал за укупно 52 гласачка мјеста. Предсједник Комисије Милева Богић рекла је да је данас завршена обука чланова гласачких одбора. Према њеним ријечима, 26.935 гласача моћи ће 25. септембра да се изјасни на 52 гласачка мјеста.

Гласачки материјал за изјашњавање грађана Брчког на референдуму у дистрикт би требало да стигне данас, рекла је предсједник Комисије за спровођење референдума у Брчком Александра Симић. Симићева је навела да ће 25. септембра сви који желе да изађу на референдум то моћи да учине на гласачким мјестима у Лончарима, општина Доњи Жабар, и у Доњој Буковици, град Бијељина. "Гласачко мјесто у Лончарима је у спортској дворани, а у Доњој Буковици у просторијама основне школе", навела је Симићева.

Предсједник градске Комисије за провођење референдума у Приједору Жељко Шкондрић потврдио је да је Комисија до сада именовала све чланове и замјенике чланова по гласачким мјестима. "Прије тога одредили смо гласачка мјеста која су углавном идентична бирачким мјестима одређеним за предстојеће локалне изборе", рекао је Шкондрић. Он је додао да је данас задужен материјал, односно гласачки листићи, записници и паравани. Он је рекао да је у централни бирачки списак уписано више од 85.000 гласача, и тај податак је познат због припрема за локалне изборе.

Предсједник Комисије за спровођење референдума у Лакташима Милка Ђаковић рекла је да је све спремно за референдум 25. септембра, када ће 32.011 становника те општине имати могућност да се изјасни о 9. јануару, Дану Републике. Ђаковићева је рекла да ће комисија данас добити гласачки материјал, који ће бити смјештен у већ обезбијеђеној просторији за пријем у чување. Она је додала да ће у Лакташима бити 49 редовних гласачких мјеста и два мобилна тима.

У општини Србац све је спремно за спровођење референдума рекла је предсједник општинске Комисије за спровођење референдума Драгана Вранић. "Комисија је спремна за референдум, именовани су гласачки одбори и у току је њихова обука. Активности спроводимо у складу са планом", истакла је Вранићева. Вранићева је додала да ће Комисија, након добијања референдумског материјала, спроводити активности у складу са прописима који регулишу ову област.

У општини Челинац припреме за референдум одвијају се према плану, изјавила је предсједник општинске Комисије за провођење референдума Мира Шугић. Шугићева каже да су именовани гласачки одбори и да је на подручју ове општине одређено 26 гласачких мјеста за референдум који ће бити одржан 25. септембра.

Предсједник Комисије за спровођење референдума у Пелагићеву Слободан Софић рекао је да је све спремно за референдум 25. септембра када ће 4.826 становника ове општине имати могућност да се изјасни о 9. јануару као Дану Републике. Он је додао да ће Комисија данас добити гласачки материјал и да ће у Пелагићеву бити 10 редовних гласачких мјеста. "Гласачка мјеста су иста као и за редовне изборе и оне који предстоје 2. октобра. Гласачи су упознати о томе, а настојимо да их о свему и медијски обавијестимо", рекао је Софић.

Све припреме за спровођење референдума о Дану Републике и у општинама Невесиње, Љубиње, Источни Мостар и Вукосавље теку према плану, а стигао је и гласачки материјал, речено је у општинским комисијама за спровођење референдум.