latinica  ћирилица
20/09/2016 |  10:12 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

Египатски умјетник излаже у Музеју Херцеговине (ВИДЕО)

У требињском Музеју Херцеговине отворена је изложба графика и слика под називом „Нормално“.
Египатски умјетник излаже у Музеју Херцеговине - Фото: РТРС
Египатски умјетник излаже у Музеју ХерцеговинеФото: РТРС

Аутори су требињска сликарка и графичарка Вера Кекић и египатски умјетник Ахмед Рагаб Сакр, декан Факултета ликовних умјетности на Универзитету Минија у Каиру.

Требињска умјетница Вера Кекић 13 година сарађује са доктором Сакром, реномираним представником модерне египатске ликовне сцене. И ова изложба је “нормалан“ наставак и плод вишегодишње сарадње и сличног умјетничког сензибилитета.

Обоје су графичари, који се у посљедње вријеме огледају и у различитим сликарским техникама. Изложени опус сликарке Вере Кекић наставак је њених истраживања на тему љубави.

Декан Факултета ликовних умјетности у Каиру, Ахмед Рагаб Сакр освојио је 24 награде у Египту и иностранству за графику, цртеж, слику, рељеф, позоришну сценографију и композицију.

Државну награду за графику освојио је 2001.године, а двије године касније освојио је Оскара, највише признање на 22. Александријском бијеналу медитеранских земаља.

Сакр изненадио је домаћине и посјетиоце изложбе, саопштивши да ће, задивљен гостољубивошћу Требињаца, три своје слике оставити у фундусу Музеја Херцеговине. Изложба има продајни карактер и биће отворена наредне три седмице.