latinica  ћирилица
20/09/2016 |  10:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Саркози о "тиранији мањина" и "предсједнику од акције"

Кандидат за предсједника Француске на изборима 2017. Никола Саркози каже да имигранти који добију француско држављанство "треба да живе попут Француза", преноси АФП.

Бивши шеф француске државе је на јавном скупу у париском предграђу Франковил осудио "екстремистички политички ислам" чији је циљ да "провоцира" Републику.

"Ја ћу бити предсједник од акције, ја не прихватам 238 жртава напада у Француској од јануара 2015", рекао је Саркози и обећао "немилосрдни рат" против исламистичког тероризма.

"Ја нећу прихватити средњевјековно понашање према којем мушкарци могу да пливају у купаћим гаћама, док су жене оковане буркинијима", навео је Саркози.

Осудивши "тиранију мањина", он је казао да ће, у случају да побједи на изборима наредне године, бити "предсједник националне заједнице, зато што је једина заједница која је важна у Француској француска заједница".

"Уколико желиш да постанеш Француз, причаћеш француски, живјећеш као Француз. Нећемо више дозволити интеграцију која не функционише, ми ћемо захтјевати асимилацију. Када једном постанеш Француз, твоји преци су Гали. 'Ја волим Француску, ја сам научио историју Франсуске, ја себе видим као Француза' је оно што ће ћеш морати да кажеш", тврди Саркози.

Он додаје да је "неподношљиво" то што "ако кажемо да више не можемо да наставимо с имиграцијом, онда је то расизам".

"Ја желим да будем глас тихе већине", казао је 61-годишњи политичар десног центра, који је био предсједник Француске од 2007. до 2012.