latinica  ћирилица
20/09/2016 |  08:57 | Аутор: СРНА

На мађарском референдуму гласаће 110.000 грађана Србије

На референдуму против политике квота ЕУ за прихват миграната, који 2. октобра организује Мађарска, гласаће 110.000 грађана Србије који имају двојно држављанство, пише "Политика".
Мигранти на граници са Мађарском - Фото: ТАНЈУГ
Мигранти на граници са МађарскомФото: ТАНЈУГ

Лист истиче да мађарска власт води кампању да грађани заокруже "не", а Мађарска је преплављена билбордима који или позивају да се гласа одрично или садрже поруке које треба да упозоре на опасност од доласка миграната.

Кампања о референдумском питању није се задржала само унутар Мађарске већ се прелила и на Војводину, а усмјерена је прије свега на око 110.000 грађана Србије који, како се процјењује, имају двојно држављанство.

Сви они имају право да гласају и на мађарском референдуму.

Кампању за мађарски референдум у Србији води Савез војвођанских Мађара /СВМ/, који од прошлог понедјељка одржава трибине у неколико војвођанских мјеста са претежно мађарским становништвом.

На тим трибинама руководиоци партије, историчари, аналитичари и свештеници говоре о миграционим токовима и позивају грађане да се на референдуму изјасне против квота, наводи лист.

Лидер СВМ-а Иштван Пастор рекао је најављујући кампању да су Мађари у Војводини дио мађарске нације, а да је питање квота национално јер одређује како и у којим околностима ће се одвијати живот на мађарској територији.