latinica  ћирилица
20/09/2016 |  07:58 ⇒ 10:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Сјеверна Кореја лансирала нову ракету (ВИДЕО)

Сјеверна Кореја испалила је са копна ракету за лансирање сателита, са новим типом мотора велике снаге.
Балистичка ракета Сјеверне Кореје, архив -
Балистичка ракета Сјеверне Кореје, архив

Тестирање је надзирао сјевернокорејски лидер Ким Џонг-ун, јавила је сјевернокорејска новинска агенција КЦНА.

Ким је предводио тестирање у Космичком центру Сохае на западу земље, наводи се у саопштењу.

Нови мотор даје ракетном носачу способност да лансира разне врсте сателита, укључујући сателите са осматрање површине земље, наводи КЦНА, додавши да је лансирање наложио Ким.

То је било прво пријављено Кимово јавно појављивање на неком војном догађају откако је Пјонгјанг извео пету нуклеарну пробу 9. септембра, примјећује јужнокорејска агенција Јонхап.

Ким је тражио од научника и инжењера да "припреме лансирање сателита што је прије могуће на бази успјешног теста", навела је КЦНА, исткавши да би Пјонгјанг ускоро могао да лансира још једну ракету дугог домета, преноси Ројтерс.

Најновије тестирање изведено је у јеку глобалних осуда пете нуклеарне пробе Сјеверне Кореје раније овог мјесеца, али и послије позива САД, Јапана и Јужне Кореје ове недјеље на већи притисак на Пјонгјанг због непоштовања резолуција УН којима се забрањују његови ракетни и нуклеарни програми.

Сјеверна Кореја тестира нукеларно оружје и балистичке ракете темпом без преседана ове године под Кимовом управом, закључује британска агенција.