latinica  ћирилица
20/09/2016 |  07:36 ⇒ 16:55 | Аутор: РТРС

Прихваћен захтјев БиХ за чланство у ЕУ

Савјет за опште послове Европске уније прихватио је захтјев Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији и дао налог Европској комисији за припрему упитника за БиХ.
БиХ и ЕУ - Фото: илустрација
БиХ и ЕУФото: илустрација

Након што је захтјев за чланство у ЕУ предат у фебруару ове године и након што су испуњени сви услови европске агенде, Савјет Европске уније је и формално затражио од Европске комисије да поднесе своје мишљење о захтјеву БиХ за чланство у Европској унији.

То значи да ће Босна и Херцеговина у наредном периоду добити сет од неколико хиљада питања на која треба дати одговор.

ЗВИЗДИЋ: ПОЗИТИВНА ПОРУКА ЦИЈЕЛОЈ БиХ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић честитао је данас свим грађанима одлуку Савјета за опште послове Европске уније да прихвати захтјев БиХ за чланство. 

Звиздић је рекао да та одлука представља изванредну и веома позитивну поруку цијелој БиХ, јер је ријеч о финализацији великих напора које је на путу европских интеграција уложио Савјет министара заједно са ентитетским владама и свим другим нивоима власти.

Он је рекао да је Европска комисија добила закључак на бази којег ће почети да припрема упитник за БиХ, који ће бити спреман у наредних шест до седам седмица. Послије тога ће БиХ добити рок од око шест мјесеци да одговори на више хиљада питања из упитника, најавио је Звиздић.

ВИГЕМАРК: ВЕЛИКА ПРЕКРЕТНИЦА ЗА ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је да данашња позитивна одлуке Савјета за опште послове ЕУ да прихвати захтјев БиХ за чланство у Унији представља велику прекретницу за европске интеграције БиХ.

Вигемарк истиче да ова одлука слиједи напоран рад вођства БиХ на свим нивоима, које је показало своје опредјељење реформама, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

"Ова одлука означава почетак процеса у којем БиХ настоји да ухвати корак са сусједима у региону који су већ кандидати за чланство у ЕУ", наглашава Вигемарк, који је и специјални представник ЕУ у БиХ.

Он је најавио да ће Европска комисија сада почети да детаљно процјењује тренутну ситуацију у разним подручјима и секторима у БиХ и навео да Реформска агенда обећава много и да постигнути замах треба да буде настављен.

Вигемарк је рекао да је ЕУ спремна да помогне БиХ, уз чврсто увјерење да ће "заједничко путовање донијети истинска побољшања животима грађана БиХ".

РТРС/Срна