latinica  ћирилица
20/09/2016 |  07:25 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Свечано пуштање у рад ТЕ Станари; Подршка и помоћ Владе у реализацији инвестиције

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас ће пустити у рад Термоелектрану Станари.
ТЕ Станари - Фото: илустрација
ТЕ СтанариФото: илустрација

Ова електрана годишње ће производити 2 милиона мегавата електричне енергије а њен погон пројектован је на бази потврђених резерви угља од 108 милиона тона, што је довољно за рад наредних 40 година.

Термоелектрана Станари у потпуности је усклађена са еколошким прописима Републике Српске и с директивом Европске уније.

Отварању ће присуствовати премијерка Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић.

Цвијановићева је оцијенила да је Термоелектрана Станари важан пројекат за добојску регију, али и цијелу Републику Српску а биће запослено више од 1.000 радника.

Цвијановићева је рекла да општина Станари крупним корацима корачају путем развоја, те да је за двије године постојања ова, најмлађа општина у Српској, успјела да организује све службе неопходне за функционисање локалне заједнице.

- Захваљујући изградњи Термоелектране Станари и проширењу капацитета рудника, хиљаду људи је обезбиједило посао, а конкурси за нова радна мјеста стално су отворени - истакла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство због тога што, осим јавних инвестиција у Републици Српској, постоје и знатна страна улагања, у чему се истиче најмлађа општина у Српској.

Цвијановићева истиче да су ЕФТ Рудник и ТЕ Станари најважнији привредни ресурс којим располаже ова општина, али и пројекат од огромног значаја за цијелу Српску јер ће од рада термоелектране корист имати, не само општина Станари, већ и Република Српска кроз пуњење буџетских и ванбуџетских фондова.

- Влада Републике Српске дала је максималну подршку и помоћ да инвестиција вриједна 550 милиона евра буде реализована у најкраћем могућем року. Изградња рудника и овог енергетског гиганта представља један од највећих пројеката у посљедњих 10 година који се реализују у Српској - нагласила је Цвијановићева.

Она каже да је ТЕ Станари велики произвођач електричне енергије.

- Управо зато што је сада ТЕ на електричној мрежи, предвиђа се повећање производње електричне енергије за 28 одсто у односу на претходни период. То аутоматски значи повећан извоз и све друго што повећан извоз и производња вуку за собом - објаснила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је главни мотив за оснивање ове општине било незадовољство радом града Добоја, који је територију садашње општине Станари у потпуности запоставио када је ријеч о развоју инфраструктуре и инвестирања, а због чега ће најмлађој општини Влада Српске у наредном периоду наставити да помаже кроз различите пројекте.

Извор: РТРС, Срна